NavMenu

Novi letovi iz Banjaluke privući će kako turiste tako i investitore

Izvor: Glas Srpske Petak, 22.12.2023. 09:07
Komentari
Podeli
Aerodrom Banja Luka (Foto: Teodora Brnjoš)Aerodrom Banja Luka
Uvođenje letova ka novim destinacijama poput Barselone, ali i unapređenje usluga i proširenje sadržaja na banjalučkom aerodromu osim brojnih turista privući će, očekuju ekonomisti, i potencijalne investitore.

Naime, putnici sa banjalučkog aerodroma, osim Turske, Tunisa, Egipta i Grčke, već od juna moći će da putuju na nove destinacije poput Španije, ali i da izaberu neka od brojnih grčkih ostrva.

- To predstavlja iskorak, kako u ponudi, tako i u pružanju kvalitetnih usluga putnicima i avio-kompanijama - istakli su u preduzeću Aerodromi Banjaluka.

Nova sezona od aprila naredne godine će, kažu, povezivati Banjaluku i sa njemačkim gradom Baden Baden, koji graniči sa Francuskom, Austrijom i Švajcarskom te će, osim trenutnih saobraćanja na destinacije Bazel, Dortmund, Brisel, Getebor, Štokholm, Memingen, Beč i Beograd ponuda letova sa banjalučkog aerodroma omogućiti putnicima širi spektar za realizaciju poslovnih, studijskih, turističkih i porodičnih putovanja.

Dodaju da je uvođenju novih destinacija u idućoj godini na Međunarodnom Aerodrom Banjaluka doprinio stalan rast saobraćaja, a to potvrđuje i podatak da ovu poslovnu godinu završavaju sa oko 460.000 putnika, što je za 120.000 više nego lani.

Da bi putnicima pružio novu i kvalitetniju uslugu, Aerodrom Banjaluka realizovao je nekoliko projekata, između ostalog izgradio je dodatni parking-prostor, a uvedena je i usluga prevoza od aerodroma do gradova u Srpskoj. Kako najavljuju, početkom godine sa radom počinje fri-šop koji će uz ostale uslužne sadržaje ponuditi putnicima sve što im je neophodno prilikom putovanja.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac kazao je za Glas Srpske da će nove linije olakšati dovođenje potencijalnih investitora.

- Dostupnost avionske linije jedan je od bitnijih faktora koji utiču na privlačenje stranih investitora. S druge strane i turistička ponuda znatno se poboljšava dostupnošću avio-prevoza. S obzirom na trendove u turizmu, to je jako značajna komponenta ukupne ponude - kazao je Grabovac.

Uvođenje novih linija odlična je vijest i za domaće turističke agencije, iz kojih najavljuju širenje ponude.

Direktor turističke agencije Kontiki iz Banjaluke Vedran Jokić kazao je da su putnici iz Srpske do pojedinih destinacija morali presjedati, što će uvođenjem novih linija postati prošlost.

- Letovi do gradova koji su uvezani sa cijelim svijetom povećavaju šanse da turističke agencije ponude neke nove aranžmane - kazao je Jokić.

Nove aranžmane planiraju i u dobojskoj turističkoj agenciji Istra travel.

- Stanovnici koji žele da idu na ljetovanje ili zimovanje u posljednje vrijeme uglavnom biraju putovanje avionom, jer je mnogo brže, lakše, a zavisno od destinacije čak i jeftinije - kazala je Aleksandra Milačak iz ove agencije.

Taksa

Savjet ministara BiH usvojio je jednogodišnji moratorijum na taksu za putnike u odlasku koji stupa na snagu početkom naredne godine.

Na ovaj način se, kako su istakli, žele podstaknuti strane avio-kompanije da povećaju svoje prisustvo u BiH i otvore što više linija iz Sarajeva, Banjaluke, Tuzle i Mostara, a sve s ciljem povećanja broja putnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.