NavMenu

Skejtbord i naočare za sunce od ribarske mreže

Izvor: eKapija Petak, 15.12.2023. 09:17
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay/Quang Nguyen vinh)
Odbačene ribarske mreže ozbiljan su ekološki problem koji Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu naziva najsmrtonosnijim oblikom plastike u moru. One čine 10% plastičnog otpada u okeanima u koje se, prema procjenama, upetljava oko 650.000 morskih stvorenja godišnje.

Kompanija Bureo, smještena na jugu Kalifornije, odbačene ribarske mreže prerađuje u novi materijal pod nazivom NetPlus, od kog pravi skejtbordove, majice, naočare za sunce i druge proizvode.

Bureo takođe obezbjeđuje ovaj izvor materijala partnerima za korišćenje u odjeći Patagonia, blokovima za Jenga igru, držačima za boce za vodu marke Trek i naočarima za sunce marke Costa. U jedan skejtbord, primjera radi, ide 9 do 15 kvadratnih metara mreže.

Podsjećaju da su odbačene ribarske mreže četiri puta štetnije od drugih vrsta plastike. Do sada su, kako kažu, sakupili 4.610 tona odbačenih ribarskih mreža sa obalskih teritorija Južne Amerike. Kompanija zapošljava članove lokalne zajednice da sortiraju, sijeku i čiste mreže prije nego što stignu do centra za reciklažu u Čileu.

Sam naziv kompanije potiče iz jezika Mapučea, domorodaca Čilea, i znači 'talasi'.

- Odabrano u čast čileanskog naroda, ime predstavlja našu misiju. Baš kao što talas nastaje poremećajem vetra duž površine okeana, Bureo počinje sa malom promjenom u okeanu plastike. Kroz vrijeme i energiju, talasi Burea će razviti snagu potrebnu da izazovu stvarne promjene – kažu u ovoj kompaniji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.