NavMenu

Fočanske planine oaza prirodne ljepote i zdravlja

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.12.2023. 12:19
Komentari
Podeli
Maglić (Foto: Vedrana Džudža)Maglić
Maglić, Zelengora, Ljubišnja, Volujak, Vučevo i drugi planinski masivi Foču decenijama čine privlačnom za ljubitelje prirode, planinare i alpiniste sa gotovo svih kontinenata.

Na području opštine pet je vrhova koji se izdižu preko 2.000 metara iznad mora, dok ih u pograničnom pojasu sa Crnom Gorom i opštinom Gacko ima još na desetine, što predstavlja jedinstveno prirodno bogatstvo.

Ljepota, raznolikost biljnog i životinjskog svijeta, atraktivnost i geografski položaj, karakteristike su koje fočanske planine čine posebnim i privlačnim. I svakog ko ih jednom posjeti ostavljaju bez daha. Brojna su i planinska jezera i rijeke u čijoj ljepoti podjednako uživaju turisti iz cijelog svijeta, piše portal Radio Foča.

Da Foča ima jedinstvene prirodne ljepote u Bosni i Hercegovini, čiju posebnost čine upravo planinski masivi koji je okružuju, ocjenjuju i u ovdašnjem PD Zelengora. Dodaju i da su vrhovi ispod 2.000 metara nadmorske visine jednako atraktivni i zanimljivi. Posebno izdvajaju Pliješ i plato iznad kanjona Tare.

Predsjednik PD Zelengora Foča, Srđan Kulić ističe ljepotu Zelengore kao planine pristupačne svima.

- Lagana je za šetnju, pogodna za rekreativce, planinare i djecu, dostupna svima koji se ne bave aktivno planinarenjem - kaže Kulić.

Planine su izvori hrane, kiseonika, vode, čuvari ekosistema i važan faktor u opstanku i zdravlju čovjeka, napominju fočanski planinari.

U posljednje vrijeme, dodaju, mnogo mladih okreće se prirodi i planinarenju, želeći da upoznaju ljepote Foče i otkriju zdrav način života.

- Djeca iz osnovnih škola su se uključila u planinarenje i vidim da im se to dopada. Posjeta planini je zdrava, sam boravak u prirodi je punjenje nekih svojih baterija, jačanje imuniteta. U planini se osjećaš lijepo, ugodno, a u većini slučajeva nema ni telefonskog signala, pa nema ni uznemiravanja. Zaboravi se na svakodnevicu, čak ako imaš neke probleme, u planini se sve to zaboravi i prepusti uživanju u čistom i zdravom ambijentu - priča predsjednik Društva.

U PD Zelengora poseban akcenat stavljaju na uključivanje mlađih Fočaka u planinarenje, kako bi ih odvojili od ulice i usadili ljubav prema prirodi i planini.

Napominju da ih do kraja godine, čeka tradicionalni uspon na Obzir Stazama Arsenija Arsenića, i pozivaju ljubitelje planinarenja i prirode da zajedno uživaju u ambijentu jednog od najljepših dijelova Foče, platou Vranovine i koti gdje je kanjon Tare najdublji.

Za fočanske planine ističu da su privlačne turistima tokom cijele godine, bilo da su zaljubljenici, alpinisti, speleolozi, lovci, biciklisti ili jednostavno rekreativci.

Jedanaesti decembar obilježava se svake godine kao Međunarodni dan planina. Utemeljen je još 2002. godine, kako bi se istakao njihov značaj za prirodu i ljude.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Tunel bi za duplo skratio putovanje od Pala do Istočnog Novog Sarajeva - Predstavljena predstudija izvodljivosti trase od 14 km

U prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo u četvrtak je predstavljena predstudija izvodljivosti za tunel od Istočnog Novog Sarajeva do Pala, koji bi trebalo da u budućnosti saobraćajno poveže opštine u okviru grada Istočno Sarajevo, znatno skrati vrijeme vožnje i, što je najvažnije, u narednih nekoliko godina predstavlja trasu buduće brze ceste i vezu ovog dijela Republike Srpske sa Srbijom. Iz Gradske uprave je saopšteno da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.