NavMenu

Udruženja tekstila, kože i obuće: Veći minimalac smanjuje broj radnika

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 27.11.2023. 13:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Little Hand Creations/shutterstock.com)Ilustracija
Izvršni odbor Udruženja tekstila, kože i obuće saopštio je da predstavnici privrednih društava iz tekstilne i obućarske industrije smatraju da je za ovaj sektor 750 KM prihvatljiv iznos najniže plate u Republici Srpskoj za 2024. godinu.

- Očekujemo da će odgovorne institucije naći kompromisno rješenje, uvažavajući ekonomske pokazatelje i stanje privrede Republike Srpske, koje neće dovesti do još veće krize, te smanjenja obima proizvodnje i broja radnika - naveli su iz ovg Udruženja nakon održane sjednice.

Dodaju da najave koje se odnose na povećanje najniže plate u Srpskoj dodatno usložnjavaju situaciju za privredna društva iz sektora tekstilne i obućarske industrije, obzirom da ne postoji mogućnost povećanja cijena rada, koje su dogovorene sa stranim partnerima.

- Cilj svih privrednih društava je da zadrže obim poslovanja, ali i broj zaposlenih radnika. Međutim ukoliko bi se desilo drastično povećanje najniže plate, opstanak privrednih društava iz ovog sektora je upitan i dodatno bi uticao na dalje poslovanje. Važno je naglasiti da 90% preduzeća u ovom sektoru radi lon odnosno uslužne poslove za strane partnere, gdje ne postoji mogućnosti da se kroz povećanje cijena proizvoda ili usluga traže dodatna finansijska sredstva. Topli obrok i prevoz radnika u ovom trenutku ne ulaze u strukturu najniže plate, stoga se postavlja generalno pitanje šta bi konkretno činilo strukturu najniže plate - ističu oni.

Dodaju da ekonomski pokazatelji generalno gledano, te uticaj globalne krize i trendovi na tržištu bitno utiču na smanjene potražnje za proizvodima tekstilne i obućarske industrije, što za posljedicu ima smanjenje narudžbi za privredna društva, koja su orjentisana na saradnju sa poznatim svjetskim brendovima.

- Obimne zalihe gotovih proizvoda u velikim trgovinskim lancima u zemljama EU i pad potražnje značajno utiču na manje narudžbe i smanjenje obima proizvodnje, što predstavlja veliki izazov za ovu industrijsku granu - dodaju oni.

Podsjećanja radi, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nedavno je poručio da će se založiti da minimalna plata u Srpskoj u 2024. godini bude 1.050 KM.

- Plata od 1.050 KM mislim da će biti nešto što će poboljšati mogućnosti da radnici ovdje planiraju i ostanu što je moguće više sa platama koje su ovdje dostojne za život - poručio je tada Dodik.

Međutim, nakon toga privrednici, poslodavci i ekonomski analitičari upozorili su da će povećanje minimalca na pomenuti iznos ugasiti desetine hiljada radnih mjesta, te da će zbrinjavanje radnika koji ostanu bez posla državu koštati više od 300 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.