NavMenu

Banke u Crnoj Gori poskupjele usluge nakon porasta troškova međubankarskog zaduživanja

Izvor: Mina Ponedjeljak, 27.11.2023. 10:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Crnogorske banke su povećale provizije i naknade u odnosu na prošlu godinu, piše Pobjeda.

To je, inače, trend kod svih banaka u članicama Evropske unije, nakon što je Evropska centralna banka povećala troškove međubankarskog zaduživanja, tako da je kamatna stopa EURIBOR dostigla 4,5%.

Za visinu provizija i naknada Pobjeda je pitala sve crnogorske banke, a odgovore su dobili od CKB, Erste, UCB, Prve i Addiko banke.

Neto prihodi od naknada i provizija CKB banke, prema podacima koje banke dostavljaju Centralnoj banci, su sa kraju trećeg kvartala prošle godine, kad su izniosili 10,4 miliona, porasli na 12,9 mil EUR.

Ti su prihodi kod Addiko banke porasli sa 1,3 na 1,5 mil EUR, kod Erste banke sa 3,03 na 4,06 miliona, a kod Prve sa 1,37 miliona na 2,18 mil EUR.

CKB za uplatu gotovine na šalteru banke i unutar banke fizičkim i pravnim licima naplaćuje 0,25% iznosa ukupne transakcije. Minimalna provizija je euro za uplate na šalteru do 500 EUR, a maksimalna deset EUR. U Addiko banci se za tu uslugu građanima plaća 0,18% od iznosa, odnosno 0,35 EUR minimalno. Iz obje banke tvrde da su ove tarife bile na snazi i krajem prošle godine.

U Prvoj banci navode da su ove godine povećali ovu tarifu 0,1% i sad se kreću od 0,15 do 0,25%, odnosno od minimalne 0,75 do 1,2 EUR, a maksimalne od 100 EUR maksimalno.

Ova vrsta transakcije se ne naplaćuje građanima u UCB i Erste banci.

Za uplatu zarada poslodavcima CKB naplaćuje 0,2 do 0,5% ukupnog bruto iznosa, ako koriste grupni transfer. A ako ga koriste, zaposlenom se obračunava naknada od 0,2% od ukupnog iznosa.

Erste i UCB ovu uslugu ne naplaćuju građanima koji imaju račune u njihovoj banci, što se odnosi i na korisnike Adiko osnovnog paketa. U Prvoj banci tarifa zavisi od tarifa koje poslodavac ima kod ove banke.

Provizija za uplate na račune drugih banaka u CKB iznose 0,3% ukupnog iznosa transakcije, pa je minimalni iznos 1,5, a maksimalni 50 EUR i važi od kraja prošle godine. Kod UCB ova usluga se naplaćuje 0,5 EUR za iznose do hiljadu EUR i 0,15% za iznose preko hiljadu EUR, a ove tarife su na snazi od avgusta.

U Addiko banci ove tarife su 0,18% od iznosa, odnosno minimum 0,35 EUR, a formirane su prošle godine. U Prvoj banci ova usluga se klijentima koji imaju tekući račun u ovoj banci naplaćuje 0,3 odsto, odnosno minimum 1,2, a maksimum 200 EUR. A ako nijesu klijenti banke platiće 0,35%, odnosno minimum 1,4 i maksimum 200 eura, a tarife važe od prošle godine.


Za bezgotovinske transakcije unutar banke provizija se ne naplaćuje u većini banaka. U CKB provizija za eksterna bezgotovinska plaćanja do hiljadu EUR je 0,95 EUR, odnosno 0,32 do 0,36 ako se koristi CKB Go aplikacija zavisno od vremena uplate.

U UCB tarifa za ovu uslugu je ista kao i za gotovinska, dok su tarife za plaćanje preko ebankinga povoljnije. U Addiko su eksterna bezgotovinska plaćanja 0,18 odsto od iznosa, odnosno minimum 0,35 EUR i nijesu mijenjana od prošle godine.

U Erste banci je, kako su kazali, manji broj tarifa za bezgotovinsko plaćanje građana interno prema pravnim licima i eksterno ka računima u drugim bankama povećan 20 do 30 centi za iznose do hiljadu EUR.

U Prvoj banci tarifa za interno bezgotovinsko plaćanje je 0,1%, odnosno 0,4 EUR minimalno i 90 EUR maksimalno i ista je za preduzeća i građane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.