NavMenu

Rezultati istraživanja: EXIT privredi Srbije doneo gotovo 250 mil EUR

Izvor: RTV Ponedjeljak, 20.11.2023. 09:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Piotr Piatrouski/shutterstock.com)Ilustracija
EXIT je izdanjem 2023. godine privredi Novog Sada i Srbije doneo novih 21,2 mil EUR, pa je ukupni ekonomski doprinos festivala od osnivanja do danas nastavio da raste i dostigao gotovo 250 mil EUR. Ovo je pokazalo istraživanje TIM Centra iz Novog Sada, koje se svake godine sprovodi za vreme festivala, sa posetiocima Exita iz Srbije, regiona i inostranstva, s fokusom na strukturu publike, ekonomske pokazatelje i doprinos turizmu.

Podjednako važna kao i milionski doprinosi domaćoj privredi Srbije jeste međunarodna promocija Novog Sada i Srbije, koja traje pre, tokom i nakon EXIT festivala. Vrednost ove promocije je nemoguće izmeriti novcem. Svake godine, već više od dve decenije, posetioci, izvođači i najprestižniji globalni mediji sa Petrovaradinske tvrđave nose i šire svetom neverovatne utiske, koji se odnose na nesvakidašnje gostoprimstvo i saradnju, jedinstvenu festivalsku lokaciju, visok nivo organizacije festivala i muzičkog programa, ali i turističku ponudu i lepote Novog Sada i Srbije.

Ovog jula EXIT je posetilo preko 200.000 ljudi iz 120 zemalja sveta, a prema istraživanju TIM Centra, 36,7% njih je bilo prvi put u Novom Sadu. Broj posetilaca koji nisu iz Srbije iznosi 65%. Čak 83,5% ispitanika je u ovaj grad došlo baš zbog festivala, što je jasan pokazatelj da EXIT Novi Sad i Srbiju pozicionira na odlično mesto globalne turističke mape.

Najviše inostranih gostiju bilo je iz Austrije, Nemačke, Rusije, Velike Britanije, Mađarske, Turske, Bugarske, Rumunije, Ukrajine i Francuske, dok u regionu prednjače Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Slovenija. Na Petrovaradinsku tvrđavu ove godine je došlo 46,6% potpuno novih posetilaca, a posebno raduje podatak da je Novosađanki i Novosađana ove godine na festivalu bilo skoro dvostrukoviše nego prošle godine.

Posetioci su tokom festivala u Novom Sadu i Srbiji prosečno trošili 567 EUR, što je povećanje za 18 EUR u odnosu na prethodno izdanje. Turisti iz Zapadne Evrope su trošili u proseku 873 EUR – 52 EUR više nego prošle godine, dok je prosečna potrošnja posetilaca iz Istočne Evrope na festivalu iznosila 624 EUR. Posetioci van Evrope prednjače sa ukupnom potrošnjom od 893 EUR.

Prosek godina posetilaca koji su učestovali u anketi je 25,5 godina, skoro identično kao prošle godine (25,7). Visokoobrazovani posetioci, uključujući tu i studente, činili su 77% publike – isto kao na prethodnom izdanju. Zaposlenih je bilo 56%, a studenata 35%.

I tokom ovogodišnjeg izdanja veliki naglasak stavljen je na mentalno zdravlje, kako porukama podrške i osnaživanja koje su se mogle videti svuda po Petrovaradinskoj tvrđavi, tako i radom Centra SRCE i početnim aktivnostima u okviru kampanje "Živi uživo". U tom smislu, ove godine tokom razgovora s posetiocima istaknuta su pitanja koja se odnose na mentalno zdravlje i digitalnu zavisnost. Veoma je značajan podatak da 81% ispitanika oseća da EXIT pozitivno utiče na njihovo mentalno zdravlje. Istraživanje je pokazalo da ispitanici dnevno koriste telefon 4,6 sati u proseku, što je još jedan razlog za povećanje svesti o razmeri digitalne zavisnosti, na čemu će EXIT aktivno nastaviti da radi.

Istraživanje je rađeno je na reprezentativnom uzorku od 1.393 posetilaca EXIT festivala, tokom njegovog trajanja. Anketirani su isključivo posetioci koji su ulaznicu kupili, a radno angažovani na festivalu su izuzeti iz istraživanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Tunel bi za duplo skratio putovanje od Pala do Istočnog Novog Sarajeva - Predstavljena predstudija izvodljivosti trase od 14 km

U prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo u četvrtak je predstavljena predstudija izvodljivosti za tunel od Istočnog Novog Sarajeva do Pala, koji bi trebalo da u budućnosti saobraćajno poveže opštine u okviru grada Istočno Sarajevo, znatno skrati vrijeme vožnje i, što je najvažnije, u narednih nekoliko godina predstavlja trasu buduće brze ceste i vezu ovog dijela Republike Srpske sa Srbijom. Iz Gradske uprave je saopšteno da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.