NavMenu

Profit banaka u BiH ove godine 580 mil KM - Visoke naknade uticale na dobre razultate

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 16.11.2023. 10:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Profit banaka u Federaciji BiH i Republici Srpskoj u toku devet mjeseci ove godine iznosila je 580 mil KM, podaci su entitetskih agencija za bankarstvo.

Tako su banke u FBiH za devet mjeseci ostvarile dobit od 432,7 mil KM.

- Banke su imale ukupan prihod od 1,09 mlrd KM, pri čemu na prihode od kamata i slične prihode otpada 604,8 mil KM, odnosno 55,2%. Ukupni depoziti iznosili su 23,6 mlrd KM. Najveći udio imaju depoziti stanovništva 11,5 mlrd KM. Depoziti privatnih preduzeća iznose 5,5 milijardi ili 23,3%, a vladinih institucija 3,3 milijarde ili 14% - piše u podacima Agencije za bankarstvo FBiH.

S druge strane, sve banke u Republici Srpskoj su u devet mjeseci ove godine iskazale neto dobit u ukupnom iznosu od 147 mil KM.

Kako piše u podacima Agencije za bankarstvo RS, ova dobit je ostvarena na višem nivou u odnosu na uporedni period u 2022. godini, kada je iznosila 115 mil KM.

- Depoziti pravnih lica iznose 3,1 mlrd KM, od čega se 1,4 milijarde ili 45% odnosi na depozite privatnih društava. Depoziti fizičkih lica iznose 4,4 mlrd KM, od čega se 2,5 mlrd KM ili 56% odnosi na štednju stanovništva. Depoziti stanovništva bilježe kontinuiran rast - ističe se u podacima.

Dodaje se da bruto bilansna aktiva bankarskog sektora iznosi 10,2 mlrd KM i u odnosu na kraj 2022. godine je veća za 1,2%.

- Ukupni depoziti na nivou bankarskog sektora iznose 7,5 mlrd KM i na približnom su nivou u odnosu na kraj 2022. godine. Ukupni bruto krediti iznose 5,9 mlrd KM i povećani su za 138 mil KM ili 2,4% u odnosu na kraj 2022. godine - stoji u podacima.

Dalje piše da krediti pravnih lica iznose 3 mlrd KM, od čega se 2 mlrd KM ili 69% odnosi na kredite privatnim društvima.

- Krediti fizičkih lica iznose 3 mlrd KM, od čega se 1,9 milijardi ili 63% odnosi na potrošačke kredite - piše u podacima Agencije za bankarstvo RS.

Neto dobit mikrokreditnog sektora u devet mjeseci iznosila je 39 mil KM.

- U odnosu na uporedni period prethodne godine, dobit je uvećana kao posljedica jednokratnih događaja iz prvog kvartala 2023. godine. Isključenjem jednokratno ostvarenih ostalih prihoda neto dobit MKO bi bila iskazana u iznosu koji je za 11% veći od istog iskazanog na polugodištu 2022. godine - naveli su iz Agencije.

Bankari sa kojima su Nezavisne razgovarale kažu da je visok profit bankarskog sektora isključivo zasluga visokih naknada u skoro svim bankama.

- Tako su mjesečne naknade za vođenje računa, debitnih kartica, ali i naknade za SMS usluge porasle u odnosu na prije nekoliko godina, što je čist profit banaka. Takođe, naknade za plaćanje računa su prošle godine povećane, pa su tako u mnogim bankama one otišle oko 50% - objasnio je ovaj bankar.

Ekonomista Slaviša Raković takođe kaže da je dobit banaka prije svega rezultat visokih naknada koje banke naplaćuju klijentima.

- Uvećana dobit u odnosu na prošlu godinu je djelimično rezultat povećanja kamatnih stopa. Inflacija je pogodovala utoliko što je novčani promet uvećan, pa time i iznos naknada koje zavise od prometa. S druge strane treba dodati da nema kreditne ekspanzije, pa su rezervisanja za potencijalne gubitke u približno prošlogodišnjim okvirima - pojasnio je Raković za Nezavisne novine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije, Zdravstvo

Ne nazire se završetak garaže UKC-a u Banjaluci - Blokiran račun izvođača radova, Vlada im duguje 3,5 mil KM

Poslovni računi firme Marković invest R.M. iz Laktaša, koja kod Univerzitetsko-kliničkog centra u Banjaluci gradi garažu vrijednu 42 mil KM, blokirani su, potvrđeno je portalu Capital u ovom preduzeću. U ovom preduzeću su Capitalu rekli da je glavni razlog za blokadu dug koji prema njima ima Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, a koje uveliko kasni sa svojim obavezama. Naime, kako je rečeno Capitalu, na današnji dan nije im

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.