NavMenu

Nekadašnji vlasnik Rudnika boksita Nikšić traži odštetu od 21 mil EUR

Izvor: Dan Srijeda, 15.11.2023. 07:43
Komentari
Podeli
(Foto: Google Earth/Printscreen)
Nekadašnji vlasnik Rudnika boksita Nikšić, ruski biznismen Oleg Deripaska potražuje od kompanije u stečaju preko 21 mil EUR, od čega 17.148.205 EUR navodno pozajmljenih kompaniji u periodu dok je gazdovao njom, kao i 4.397.645 EUR kamate, što bivši radnici osporavaju.

Naime, ovaj spor traje već 10 godina, a radnici tvrde da ova sredstva nikada nisu ušla u kompaniju, što potkrepljuju činjenicom da im nijedna institucija nije dostavila validan dokument koji bi potvrdio transfer sredstava, kao ni to ko je i da li je podigao navedeni novac.

Prema navodima predstavnika radnika Raša Čivovića, ovaj predmet jedan je od najočiglednijih primjera korupcije u državi, na koji, međutim, niko ne želi da se osvrne.

- Često ga upoređujem sa slučajem "Limenka". Navodno su naručili projekat od 10 zgrada za radnike na radničkom placu od 18.622 metra kvadratna plus 12.641 kvadrat koje Sindikat daje za komunalije, bez tendera za projekat, a firma CEAK, koja je upravljala rudnikom, najavljuje stečaj, pa je očigledno da se radio o korupciji - istakao je Čivović na ročištu.

Čivović navodi i da je stečaj u Boksite uveden 2013. godine zbog duga od milion i po eura, a zahtjev za stečaj predala je CKB banka.

- Tada se kompanija Shasta Universal INC sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, u vlasništvu Olega Deripaske, javlja sa potraživanjima u stečajnom postupku kao povjerilac i traži 17.148.205, kao i 4.397.645 eura po osnovu kamata. Naime, ja kao stečajni povjerilac, ali i radnik, znam da ta sredstva nikada nisu završila u preduzeću, jer da jesu Rudnici nikada ne bi otišli u stečaj. Taj novac, ako je i stigao u Crnu Goru, vjerovatno je završio u džepovima privatnih lica - poručio je Čivović.

On kaže i da se obraćao brojnim institucijama da bi mu potvrdili da je taj novac uplaćen, ali da nikada ni od jedne nije dobio odgovor.

- Tražim da napravite urgenciju, i od Centralne banke (CBCG) zatražite podatak da li je pomenuti novac uplaćen, odnosno da li je ušao u Crnu Goru preko litvanske banke, jer vještak nema podatak da je neko od nadležnih u Rudniku podigao taj novac. Očigledno je da sprega između bivših sudija i drugih nadležnih organa čini sve kako bi se ovaj slučaj zataškao, a radnici natjerali da odustanu od sudskog postupka - kaže Čivović.

Čivović je podsjetio i na toj da oko 200 bivših radnika Rudnika boksita ne mogu da naplate svoja potraživanja, koja su očekivali da naplate od prodaje upravne zgrade preduzeća. Naime, novac je uplaćen mađarskoj kompaniji koja je izvozila rudu za Zvornik, na ime izgubljene dobiti. Čivović tvrdi da taj novac nije smio završiti na računu kompanije, jer su svi ugovori u toku stečaja ništavi. Zgradu Rudnika otkupila je njemačka kompanija Lidl.


Institucije ćute na očiglednu korupciju

Čivović je naveo i da se u prethodnom periodu obraćao brojnim poslanicima, institucijama, ministrima, ali da odgovora nije bilo nikada.

- Nadam se da će dolaskom nove vlasti konačno neko početi da se bavi ovim primjerom korupcije, koji se zataškava već duži period. Novi premijer, ali i brojni ministri, upoznati su jer sam im dostavljao podatke, a sa nekima se i sastajao. Krajnje je vrijeme da se pozabave ovim slučajem, jer su se i tužilaštvo i sudstvo dokazali kao najgora karika u državi - poručio je Čivović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije, Zdravstvo

Ne nazire se završetak garaže UKC-a u Banjaluci - Blokiran račun izvođača radova, Vlada im duguje 3,5 mil KM

Poslovni računi firme Marković invest R.M. iz Laktaša, koja kod Univerzitetsko-kliničkog centra u Banjaluci gradi garažu vrijednu 42 mil KM, blokirani su, potvrđeno je portalu Capital u ovom preduzeću. U ovom preduzeću su Capitalu rekli da je glavni razlog za blokadu dug koji prema njima ima Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, a koje uveliko kasni sa svojim obavezama. Naime, kako je rečeno Capitalu, na današnji dan nije im

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.