NavMenu

Hyundai i UGT Renewables gradiće državne solarne elektrane velikog kapaciteta u Srbiji - Odabrani strateški partneri za podizanje najmanje pet postrojenja ukupne snage 1 GW

Izvor: eKapija Srijeda, 01.11.2023. 08:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Andreas Gücklhorn)Ilustracija
Grupa ponuđača koju čine kompanije Hyundai Engineering Co.LTD, Hyundai Eng. America Inc. i UGT Renewables LLC. biće strateški partner države na izgradnju solarnih elektrana velikog kapaciteta, navodi se u odluci Vlade Srbije.

Reč je o ranije najavljenom projektu izgradnje bez upravljanja i održavanja samo-balansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Srbiji. Buduće elektrane imaće ukupnu instalisanu snagu od 1 GW, a plan je da izgradnja solarnih elektrana bude završena do 1. juna 2028. godine.

Projekat će, kako je u pozivu navedeno, biti razvijen, izgrađen i predat u vlasništvo EPS-a po sistemu "ključ u ruke". To znači da će strateški partneri, osim izgradnje solarnih elektrana i baterijskih sistema, biti u obavezi i da izgrade svu ostalu infrastrukturu.

Projekat se sastoji iz dve komponente: solarnih elektrana i baterijskih sistema za skladištenje električne energije.

Solarne elektrane biće ukupne instalisane snage 1.000 MWac (odnosno 1.200 MWdc), a kako bi se obezbedila što veća ravnomernost proizvodnje električne energije, ukupna instalisana snaga mora biti raspoređena u pet ili više nezavisnih solarnih elektrana.

Lokacije na kojima će se nalaziti solarne elektrane kao i broj i instalisanu snagu svake pojedinačne solarne elektrane predložiće strateški partner.

Baterijski sistemi za skladištenje električne energije, ukupne instalisane snage od najmanje 200 MW i sposobnosti akumulacije najmanje 400 MWh električne energije, biće raspoređeni na više strateški važnih lokacija u okviru elektroenergetskog sistema Srbije.

Lokacije na kojima će se nalaziti baterijski sistemi za skladištenje električne energije, takođe će predložiti strateški partner.

Inače, sa američkom kompanijom UGT Renewables LLC, koja se bavi obnovljivim izvorima energije, Ministarstvo rudarstva i energetike potpisalo je u avgustu 2021. godine sporazum o saradnji. Namera kompanije sa Floride, kako je tada rečeno, bila je da izgradi solarne panele ukupne snage oko 1.000 MW, na površini od oko 2.000 hektara na desetak lokacija širom Srbije.

Nova.rs pisala je da je ova kompanija iz Majamija, u igri i za strateškog partnera za EPS.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.