NavMenu

Gradovi i općine u USK zainteresovani za pokretanje namjenske industrije

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 31.10.2023. 09:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stoyan Yotov/shutterstock.com)Ilustracija
Unsko-sanski kanton je zainteresovan za pokretanje proizvodnje iz oblasti namjenske industrije koja uključuje proizvodnju naoružanja i vojne opreme, a tim povodom održan je sastanak predstavnika kantonalnih i vlasti ovdašnjih općina i gradova.

Ovu mogućnost je, tokom svoje posljednje posjete ovome kantonu, nagovijestio Zukan Helez, ministar odbrane BiH, a premijer USK Mustafa Ružnić ističe kako bi to dovelo do otvaranja novih radnih mjesta i razvitka privrede na ovim prostorima.

- Donijeli smo zaključke da bi najbolja varijanta bila da postojeće firme i preduzeća koja se bave ovom granom privrede svoje ispostave i proizvodne pogone izgrade na ovim prostorima, s obzirom na to da već imaju razvijenu proizvodnju i stabilno tržište - istakao je Ružnić.

Ovom sastanku prisustvovao je Abaz Mandžuka, direktor firme Binas iz Bugojna, koja se bavi namjenskom proizvodnjom.

- Ovdje postoje dobri uslovi da se pokrene ta vrsta proizvodnje jer široka je to lepeza proizvoda. Jedino se treba uokviriti u postojeće zakonske propise i to su osnovne stvari koje se moraju ispoštovati prije svega. S druge strane, nije teško zaključiti da to opet sve zavisi od političkih odluka - istakao je Mandžuka.

Predstavnici gradova i općina USK koji su prisustvovali sastanku usaglasili su se kako bi pokretanje namjenske industrije bilo ekonomski opravdano.

S obzirom na to da je metalska industrija veoma razvijena na ovim prostorima, ne bi bilo problema u pokretanju takvih pogona, zaključeno je na sastanku.

- Mi smo raspoloženi za takve vrste investicija bilo da je riječ o zajedničkom ulaganju s državom, koja je većinski vlasnik preduzeća iz oblasti namjenske industrije, ili samostalnim projektima naših privrednika. Imamo objekte, radnu snagu i kadar koji je kvalificiran za takvu vrstu proizvodnje - smatra Admir Halitović, gradonačelnik Bosanske Krupe.

Mapa:
Binas Bugojno

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.