NavMenu

CBBiH bez znanja UO traži zemljište za gradnju zgrade

Izvor: Nezavisne novine Subota, 28.10.2023. 15:31
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Centralna banka BiH raspisala je pismo namjere, bez odluke Upravnog odbora, odnosno poziv za prikupljanje informacija i istraživanje tržišta u vezi sa kupovinom parcele za izgradnju sjedišta Centralne banke BiH u Sarajevu, i nisu željeli otkriti za koje lokacije su pristigle ponude i u kojoj vrijednosti.

Na konkretno postavljena pitanja, koliko je stiglo ponuda, za koje lokacije i koja je njihova vrijednost, u Centralnoj banci BiH su nam rekli da se radi o neobaveznom prikupljanju informacija u svrhu istraživanja tržišta, a na osnovu kojih će se sprovesti "dalje planske aktivnosti".

- Nije u pitanju nikakav formalni postupak prikupljanja ponuda, i cijena nije bila obavezujući element zainteresovanih vlasnika potencijalnih zemljišta, koje će biti predmet daljih analiza. O daljim konkretnim koracima će, naravno, odlučivati Upravno vijeće, kao i o svim investicijama Centralne banke do sada - rekli su Nezavisnim u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

Ono što je zanimljivo jeste da je Centralna banka BiH još 2019. godine kupila zemljište od opštine Centar Sarajevo u parku Hastahana i to za 4,7 mil KM, međutim, kako stvari sada stoje, na tom prostoru neće se graditi zgrada. Iz tog razloga, a kako tvrde u Centralnoj banci, pokrenuli su upravni spor protiv opštine Centar, ali i tužba za raskid ugovora i nadoknadu štete, čija je vrijednost oko 15 mil KM.

Izvor Nezavisnih kaže da je rijetko ko u Centralnoj banci BiH bio upoznat sa namjerom da se traže "te nezvanične ponude" za zemljište, i da pojedinci opravdano sumnjaju da se sve radi u tajnosti i da postoje neki skriveni planovi.

- Upravni odbor nije odlučivao o tome, niti je obaviješten da se traži zemljište za izgradnju zgrade Centralne banke BiH, a radi se o milionskom poslu. Sve se radi u v.d. mandatu i uprave i guvernera, i to je još jedan od problema - ispričao je izvor Nezavisnih.

Kada je riječ o objektima Centralne banke BiH, osim sjedišta, problema oko Hastahane i posljednjeg javnog poziva, Centralna banka BiH na sudu je i zbog objekta ove banke na Palama, o čemu su Nezavisne još ranije pisale.

Podsjećanja radi, firma Građenje, nakon sprovedenog postupka javne nabavke iz septembra 2018. godine za kupovinu poslovnog prostora za smještaj Filijale CBBiH u Palama, odabrana je kao najpovoljniji ponuđač. Nakon toga, na adresu firme Građenje 12. oktobra su dostavljeni i obavještenje i odluka CBBIH da je ova firma najpovoljniji ponuđač, nakon čega, a shodno odlukama i zahtjevima CBBiH, počinje i opremanje poslovnog prostora, koji je završen u zahtijevanom roku do 31. decembra 2018. godine.

Poslije toga, nakon što je poslovni prostor izgrađen i opremljen, dolazi do "preokreta" i interna revizija CBBiH daje primjedbe na ugovor, i to jer se nabavke građevine i opremanje ne mogu vršiti kroz jednu nabavku. Poslije toga, CBBiH i "Građenje" 23. maja 2019. godine potpisuju zapisnik sa zajedničkom izjavom s ciljem da se postupak nabavke obnovi s formalnom izmjenom strukture sadržaja prema zahtjevu revizije.

Potom CBBiH raspisuje javni poziv na kojem se firma Građenje pojavljuje kao jedini ponuđač, ali CBBiH odbija njenu ponudu kao neprihvatljivu. Ovaj posao je trenutno pred sudom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.