NavMenu

Biznismen iz Modriče poznat kao "najmoćniji Slavonac" u investiciji od 46 mil EUR

Izvor: Nezavisne novine Petak, 20.10.2023. 08:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: tommaso79/shutterstock.com)Ilustracija
Završena su dva velika projekata Žito grupe, ukupne vrijednosti 46 mil EUR – specijalna bolnica i hotel u Čepinu u Slavoniji, javili su hrvatski mediji.

Marko Pipunić, vlasnik Žito grupe koji je osigurao finansiranje, time ulazi u zdravstveni biznis.

BiznisInfo.ba podsjeća da se 62-godišnji Marko Pipunić smatra najmoćnijim čovjekom u Slavoniji. On je rođen u Bosni i Hercegovini gdje je živio sve do rata i gdje se i počeo baviti biznisom.

Detalji velikog projekta u Slavoniji

Privatna specijalna bolnica na 6.500 kvadratnih metara planirana je kao internacionalni medicinski centar s vodećim stručnjacima plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije te urologije, oftalmologije, ortopedije i drugih djelatnosti.

Zapošljavaće stotinu dominantno zdravstvenih radnika. Na čelu bolnice će biti Milomir Ninković, svjetski stručnjak u području plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Prvi milion zaradio s 29 godina

Pipunić upravlja Žito grupom, pod čijim je kapom 36 većih i manjih firmi. Zbirni prihod im je, prema gruboj procjeni, veći od 600 mil EUR, a ukupno zapošljavaju više od 2.500 ljudi.

Trenutno je vodeći proizvođač svinja, mlijeka, jaja, brašna, šećera, junadi i stočne hrane. Grupacija bavi se i obnovljivim izvorima energije, a u Osijeku ima i nekoliko građevinskih poduhvata u stanogradnji.

Svoj prvi značajniji kapital stekao je još prije rata. Tada je živio u rodnoj Modriči. Kratko vrijeme radio je kao referent prodaje rezervnih dijelova, a onda je 1990. s puncem otvorio privatnu firmu koja se bavila trgovinom.

- U dvije godine napravili smo ogroman skok jer smo od minimalne plate zarađivali ogroman novac. Tada je to bio neki drugi model, zatvoreno i kontrolirano tržište, bez tržišne ekonomije, što bi značilo – snađi se - ispričao je Pipunić za časopis Poduzetnik prije nekoliko godina.

S porodicom je 1992. izbjegao u Osijek. Iste godine osnovao je firmu Žito. Od tada je biznis samo rastao. Gotovo sve firme kupio je ili iz stečaja ili u predstečaju.

Pipunića mediji vole nazivati kraljem žita, kraljem pršuta ili najmoćnijim Slavoncem.

Prvi milion (tadašnjih njemačkih maraka) zaradio je s 29 godina. Godine 2016. proglašen je osobom godine u BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Tunel bi za duplo skratio putovanje od Pala do Istočnog Novog Sarajeva - Predstavljena predstudija izvodljivosti trase od 14 km

U prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo u četvrtak je predstavljena predstudija izvodljivosti za tunel od Istočnog Novog Sarajeva do Pala, koji bi trebalo da u budućnosti saobraćajno poveže opštine u okviru grada Istočno Sarajevo, znatno skrati vrijeme vožnje i, što je najvažnije, u narednih nekoliko godina predstavlja trasu buduće brze ceste i vezu ovog dijela Republike Srpske sa Srbijom. Iz Gradske uprave je saopšteno da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.