NavMenu

Kriza u njemačkom građevinarstvu - Pala prva velika žrtva

Izvor: RT Balkan Subota, 07.10.2023. 07:47
Komentari
Podeli
(Foto: Josue Isai Ramos Figueroa/unsplash)
Gradonačelnik Nirnberga proslavio je postavljanje posljednje grede na rekonstruisanu zgradu trgovine Kvele (Quelle), monumentalni simbol posleratnog ekonomskog preporoda Njemačke iz pedesetih godina prošlog vijeka. Impozantan kompleks trebalo je poslije kompletne rekonstrukcije da bude otvoren sljedeće godine.

Posljednjih nedelja, međutim, investitor "Gerh Grupa", koja ima 4 mlrd EUR projekata u izgradnji, podnijela je zahtjev za stečajni postupak, zajedno sa jednom od svojih projektnih kompanija. Datum otvaranja zgrade čija rekonstrukcija je u toku je sada pod znakom pitanja.

To je još jedan udarac tržištu nekretnina koji je "pod naponom" od kada je nastupio kraj ere jeftinog novca. Muke "Gerh" i njemu sličnih pokazuju da su investitori - firme koje posjeduju građevinske projekte - u neposrednoj opasnosti, ukazuje portal "Blumberg".

- Investitori se bore sa povećanim troškovima izgradnje, povećanim kamatama i padom cijena. Vidjeli smo nekoliko njih kako su podnijeli zahtjev za stečaj u poslednjih nekoliko nedelja i očekujemo da ih bude još više - kaže Marlis Raške, šef odjeljenja za restrukturiranje u advokatskoj firmi "Noer".

Pored "Gerha", u preliminarnom stečajnom postupku nalazi se još nekoliko njemačkih kompanija. Građevinske firme širom svijeta suočavaju se sa sličnim problemima. U Australiji, "Porter Dejvis" je među graditeljima kuća koji su ove godine bankrotirali nakon porasta troškova i pada potražnje. U Švedskoj je porast bankrota podstaknut padom građevinarstva, dok bi u Finskoj početak stambenog zbrinjavanja mogao pasti na nivoe koji nisu viđeni od četrdesetih godina prošlog vijeka.

To je brza promjena, nakon godina najnižih kamatnih stopa, kada se novac slivao u nekretnine dok su investitori očekivali prihode. Firme poput "Gerha" mogle su udobno jeftinim zaduživanjem da razvijaju projekte i da prodaju nekretnine na tržištu gde su cijene samo rasle. Raspoloženje je sada potpuno drugačije. Njemačke transakcije poslovnim nekretninama su na najnižoj tački u poslednjih desetak godina.

- Važna je brza reakcija. Recesija na njemačkom tržištu nekretnina počela je prije godinu i po i sada u poslednja dva do tri mjeseca vidimo da sve više investitora propada - kaže Hening Koh, šef "Komerc Reala", jednog od najvećih njemačkih investitora u nekretnine.

Ulagači su posebno ranjivi zbog kolapsa vrijednosti zemljišta, što projekte čini rizičnijim. Troškovi izgradnje takođe rastu i investitori moraju da obezbijede više novca za neočekivane troškove. Svi ovi faktori smanjuju osnovnu vrijednost građevinskog zemljišta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.