NavMenu

Da li je isplativiji Airbnb ili boravak u hotelu - Iznenađujući rezultati istraživanja

Izvor: Telegraf biznis Srijeda, 04.10.2023. 10:21
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Kevin George)
Hoteli nude povoljniju uslugu naspram Airbnb-a na mnogim lokacijama, zaključaj je istraživanja koje je sproveo portal "Which?".

Ova kompanija analizirala je cijene 300.000 jednokrevetnih smještaja na popularnim stranicama za iznajmljivanje i uporedila je sa cijenom na hiljade hotelskih soba, na 50 destinacija u periodu od maja 2022. do maja 2023. godine.

Airbnb i druge kompanije za iznajmljivanje smještaja u prošlosti su nudile bolje cijene jer nemaju isti broj zaposlenih kao hoteli, ali je njihova cijena porasla u međuvremenu nakon pandemije koronavirusa, navodi se.

Na Santoriniju, primjera radi, cijene na stranici Airbnb su oko 71 posto skuplje od hotela, odnosno u prosjeku 233 EUR u odnosu na 133 EUR.

U Amsterdamu smještaj staje u prosjeku 210 EUR, a hotel 133 EUR, što je razlika od skoro 60 posto. Ista situacija je i u Aziji, posebno u Hong Kongu, Singapuru i Dubaiju gdje je razlika gotovo oko 85 posto.

Ipak, pozitivna strana Aribnb-a je to da je i dalje povoljniji u slučaju rezervacije smještaja za više osoba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.