NavMenu

Plan za još jedan pogon kompanije Minth u Šapcu - Fabrika na 84.000 m2 iz koje će godišnje izlaziti 760.000 kućišta za baterije e-automobila

Izvor: eKapija Srijeda, 04.10.2023. 08:49
Komentari
Podeli
Budući izgled pogona (Foto: Set doo/Studija o proceni uticaja na životnu sredino, screenshot)Budući izgled pogona
Kineska kompanija Minth Automotive Europe podnela je resornom ministarstvu zahtev za saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje proizvodnog kompleksa za automobilsku industriju u Šapcu.

Kako je navedeno u dokumentu koji je u avgustu izradio projektantski biro Set doo iz Šapca, na parceli površine 184323 m2 u planu je gradnja pogona za proizvodnju aluminijumskih kućišta i delova kućišta za baterije za električne automobile.

Lokacija pogona je u industrijskoj zoni grada Šapca (radna zona Sever) u naselju Majur, u okviru već postojećeg kompleksakompanije Minth sa istom delatnošću.

Pored planirane lokacije postoji izgrađen objekat UATE (United Alloy-Tech Europe doo), koji pripada kompaniji Minth, a neposredno uz parcelu je i objekat topionice Minal, koja će tehnološki biti povezana sa budućim kompleksom, navodi se u dokumentu.

Gradnja pogona podrazumeva proizvodni objekat, postrojenje za tretman vode, skladište otpada i ostale prateće objekte, ukupne bruto izgrađene površine od 84.736,53 m².

U kompleksu će se godišnje proizvesti oko 760.000 jedinica proizvoda, koji predstavljaju delove aluminijumskog kućišta za baterije ili samo kućište za bateriju za primenu u automobilskoj industriji.

U okvirupoizvodne hale planirana je proizvodna linija za štancovanje, linije za ekstruziju, linija proizovodnje pojedinačnih proizvoda i proizvodna linija za sklapanje kutija za baterije.


Kako je napomenuto, proizvodni kompleks predviđen je da funkcioniše prema najsavremenijoj BAT tehnologiji, pri
čemu je strogo definisan uticaj na okolinu tako da su najbliži stambeni objekti zaštićeni od nepoželjnih uticaja rada.

Kineski proizvođač delova za automobile Minth već ima fabriku u Šapcu, a najavio je otvaranje još tri u ovom gradu.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.