NavMenu

U Crnoj Gori počela akcija Stop inflaciji - Do kraja godine niže cijene za preko 100 proizvoda, u ponudi i premium brendovi

Izvor: eKapija Utorak, 03.10.2023. 08:18
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore)
Akcija Stop inflaciji 100+ počela je danas i trajaće do 31. decembra, a građane će u marketima dočekati više od 100 proizvoda po sniženim cijenama. Kako je na društvenim mrežama objavio ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, u ponudi je i veliki broj premium brendova.

Podsjetimo, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je pokrenulo akciju u saradnji sa predstavnicima trgovačkih lanaca, maloprodajnim i veleprodajnim trgovinama, distributerima, kao i drugim zainteresovanim subjektima,

Akcija "Stop inflaciji 100+" se nastavlja po sljedećem modelu:
  • Trgovci su dužni da definišu listu od najmanje 100 proizvoda za koje će sniziti cijene na način što će utvrditi maksimalnu maloprodajnu i veleprodajnu maržu u visini od 5%, dok za trgovce koji imaju ispod 100 zaposlenih, antiinflaciona korpa podrazumjeva listu od najmanje 50 proizvoda.
  • Proizvodi iz antiinflacione korpe će se obilježavati na identičan način kao i u prethodnoj akciji "Stop inflacija".
  • Izbor konkretnog proizvoda vrši sam trgovac i formira cijenu u skladu sa prethodno postignutim dogovorom sa Ministarstvom.
  • Trgovac je u obavezi da vodi posebnu evidenciju o vrstama, cijenama i zaračunatim maržama na pojedinačne proizvode koji su obuhvaćeni listom i na zahtjev Ministarstva i/ili nadležne inspekcije iste dostavi na uvid.
  • Svi trgovci imaju mogućnost da prošire listu proizvoda.
  • Trgovac može mijenjati proizvode u zavisnosti od raspoloživosti i zaliha, na mjesečnom nivou.
Za trgovce koji prodaju specifičnu vrstu robe (poput tehnike, kozmetike i slično), antiinflaciona korpa će biti prilagođena toj vrsti proizvoda.

Opšti uslovi za izbor proizvoda su da ne smije biti pri isteku roka, ne smije imati manjkavosti niti bilo kakva oštećenja, ne smije biti lošijeg kvaliteta od prosječnog kvaliteta proizvoda određene vrste, a poželjno je da korpa sadrži i proizvode boljeg kvaliteta tj premium proizvode.

Za sada će, od predstavnika maloprodaje u akciji "Stop inflacija 100+" učestvovati Voli, HD Laković, Merkator (Idea i Franca M marketi) Domaća trgovina (Aroma, Conto i City marketi ), Megapromet Budva, Primato Herceg Novi, te Panorama iz Mojkovca.

Takođe, u akciji će učestvovati i Cosmetics marketi (MPM kompanija).

Od dobavljača i proizvođača za sada će u akciji učestvovati Stadion, Neregelia, Mesopromet, Škorpion, Voli trade, Bar-kod, S Press+, Imlek Boka, Expo Commerce, Klikovac, Trebjesa, Ledo, Ataco, Agromont, Knjaz Miloš Montenegro, Goranović Nikšić, Podravka, Nall International, Šimšić Montmilk, Donator, MPM, Primato P, Bonesa, Šljukić, SBI Group, Gruppo Tesile, Ćatić, Falcon, MMS, D Way i HB Com. Kako je najavio ministar ekonomskog razvoja i turizma, akciji se priključio i Tehnomax.

Da bi građani shvatili da se zaista radi o značajnom umanjenju cijena kao primjer je navedena antiinflaciona korpa kompanije Voli, a slične su korpe svih ostalih koja trenutno ima 148 proizvoda (pri čemu lista nije konačna i ima tendenciju rasta) za koju su potrošači do sada morali da izdvoje 454,71 eura, dok će od 1. oktobra vrijednost ove korpe sa popustom biti 322, 07 eura.

- Dakle, radi se o popustu koji ukupno iznosi 29,17% i zahvaljujući kojoj potrošači štede 132,64 eura - pojašnjeno je.

Kao primjer sniženja nekih konkretnih proizvoda iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma izdvajaju sledeću listu:

(Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma)
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.