NavMenu

U trebinjskom naselju Tini okončan proces izgradnje pijace vrijedan 134.000 EUR

Izvor: eKapija Subota, 30.09.2023. 09:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Didier Provost/Unsplash)Ilustracija
Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i šef kooperacije u Delegaciji Evropske Unije u BiH Stefano Elero u petak su ozvaničili početak rada pijace u naselju Tini, vrijednosti 134.000 evra, koje su, u okviru projekta, EU4AGRI, finansirali Evropska unija i Grad Trebinje.

Šef kooperacije u Delegaciji Evropske Unije u BiH Stefano Elero je istakao da je u okviru projekta postavljeno 20 mobilnih prodajnih kućica, česma, kao i dva kontejnera i pristupne staze.

On je zahvalio gradonačelniku Trebinja Mirku Ćuriću i gradskoj administraciji za kontinuiranu podršku ovom projektu.

- Trebinje je prvi grad u kome je otvorena pijaca, od ukupno 12 lokalnih zajednica u BiH koji učestvuju u ovom projektu, a ukupna vrijednost cijelog projekta je 840.000 evra. Ovo je jedan od primarnih projekata EU u razvoju lokalnog tržišta poljoprivrednih proizvoda, zahvaljujući kolegama iz Razvojnog programa UN i Češke razvojne agencije, u okviru projekta EU4AGRI - naveo je Elero.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao je da je učešće grada Trebinja u ovom projektu oko 30%, te izrazio nadu da će i građani dati podršku ovom projektu.

- Korisnici prodajnih kućica će koristiti objekte godinu dana besplatno i ukoliko registrovani poljoprivredni proizvođači budu saglasni da i nakon godinu dana bude besplatno, grad će to podržati, ako ne dogovorićemo subvencionisanu cijenu od grada - istakao je Ćurić.

Dragana Prtilo, vlasnik i proizvođač poljoprivrednog gazdinsta i korisnik kućice zahvalila je Gradskoj upravi i EU za podršku, te istakla da je ispunila sve uslove javnog poziva za dodjelu prodajne kućice.

- Sada sve izgleda mnogo ljepše i urednije - rekla je Prtilo.

EU4AGRI je četvorogodišnji projekat, vrijedan 20,25 mil EUR, koji traje do 2024. godine, u cilju modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora i otvaranjea novih radnih mjesta, te održavanja postojećih, a sve u okviru oporavka od pandemije kovid 19.

U okviru ovog javnog poziva pored Trebinja podržan je razvoj i poboljšanje infrastrukture lokalnih pijaca u još 11 opština i gradova u BiH.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.