NavMenu

Otvoren stečaj u Novoj tvornici prečistača

Izvor: Capital Četvrtak, 31.08.2023. 15:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Khomson Satchasataporn/shutterstock.com)Ilustracija
Nova tvornica prečistača iz Rogatice, koja je u većinskom državnom vlasništvu, po drugi put je završila u stečaju.

Riječ je o preduzeću koje je Vlada Republike Srpske kupila u stečaju s ciljem pokretanja proizvodnje, međutim, taj cilj nije ostvarila.

Srpska je u međuvremenu nekoliko puta nudila na prodaju ovo preduzeće, ali ni tu nije bilo uspjeha, nakon čega je direktorica preduzeća Jadranka Čović podnijela prijedlog za stečaj.

- Otvara se stečajni postupak nad imovinom pravnog lica Nova tvornica prečistača Rogatica. Pozivaju se povjerioci stečajnog dužnika da u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa u Službenom glasniku RS prijave svoja potraživanja sudu - navedeno je u rješenju Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu.

Na ročištu koje je održano 28. avgusta privremeni stečajni upravnik Dragomir Stjepanović je predložio otvaranje stačaja.

- Postoje razlozi za otvaranje stečajnog postupka s obzirom na to da preduzeće posjeduje pokretnu imovinu (postrojenja i oprema) i nepokretnu imovinu (građevinske objekte i zemljište) i troškovi stečajnog postupa će se pokriti iz te imovine i predujma za vođenje stečajnog postupka sa depozitnog računa ovog suda - naveo je Stjepanović u izvještaju.

Podsjećanja radi, Vlada RS je 2009. godine na licitaciji za nešto viš od 3 mil KM kupila tada Tvornicu prečistača u stečaju i dodala joj prefiks Nova.

Međutim sve je urađeno bez poslovnog plana i ideje za oživljavanje proizvodnje, tako da je Vlada tražila alternativno rješenje, odnosno kupca za ovo preduzeće.

Međutim, ni to nije išlo po planu jer zainteresovanih kupaca nije bilo.

Posljednji tender za prodaju ove fabrike propao je prošlog ljeta jer jedina dostavljena ponuda nije bila formalno ispravna.

Prema finansijskim izvještajima ovo preduzeće je negativno poslovalo od 2013. godine, a samo prošle godine su imali gubitak od 226.285 KM.

Ovaj nekadašnji gigant u oblasti autoindustrije zapošljavao je gotovo 800 radnika.

Prostor fabrike se prostire na skoro 38.000 kvadratnih metara od čega je trećina pod objektima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Tunel bi za duplo skratio putovanje od Pala do Istočnog Novog Sarajeva - Predstavljena predstudija izvodljivosti trase od 14 km

U prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo u četvrtak je predstavljena predstudija izvodljivosti za tunel od Istočnog Novog Sarajeva do Pala, koji bi trebalo da u budućnosti saobraćajno poveže opštine u okviru grada Istočno Sarajevo, znatno skrati vrijeme vožnje i, što je najvažnije, u narednih nekoliko godina predstavlja trasu buduće brze ceste i vezu ovog dijela Republike Srpske sa Srbijom. Iz Gradske uprave je saopšteno da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.