NavMenu

Otkazuju se komercijalni letovi sa četiri aerodroma u BiH

Izvor: BHRT Subota, 26.08.2023. 09:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/JESHOOTS-com)Ilustracija
Kompanija Wizz Air, koja je do sada imala najviše linija, nakon što je nedavno dodala Han Airport u Njemačkoj na svoju listu ukinutih destinacija, sada obustavlja letove između Abu Dabija i Sarajeva. Smanjenje broja letova sa domaćih aerodroma, koji ni do sada nije bio na zadovoljavajućem nivou, poručuju upućeni, odraziće se i na ekonomiju, ali i na turizam.

Alarmantna je situacija u oblasti međunarodnog aerotransporta na četiri međunarodna aerodroma u našoj zemlji, slažu se ekonomisti, političari, građani. U vrijeme kada se u nekim zemljama kupuju karte za put u orbitu spejs-šatlovima, kod nas se ukidaju komercijalni avio-letovi.

O ovom problemu povela se rasprava i u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kojim se uvodi jednogodišnji moratorij na naplatu takse od tri marke po putniku na aerodromima u BiH.

- Došlo je prvenstveno do otkazivanja ugovora, odnosno letova, prvenstveno od kompanije Ryanair, potom od kompanije Wizz Air, možemo slobodno reći iznenada i nenajavljeno. Da li u suštini samo ova taksa u iznosu od tri km po prevezenom putniku predstavlja teret za rad i opstanak rada niskobudžetnih aviokompanija ili se tu javljaju još neki razlozi - rekao je zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Nihad Omerović.

- Najmanje šest mjeseci je potrebno da bismo uspostavili novu avio liniju. Ako imamo godinu dana, a od toga će proći, znamo mi kako i na koji način to sve funkcioniše. Šest mjeseci uspostave tih sistema, bojim se da nećemo dobiti garanciju koju hoće niskobudžetne kompanije - kazao je zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Midhat Čaušević.

- Naredni cilj bi bio da u narednih 12. mjeseci se vidi ako propisi dopuštaju da ne bude nikako naknade, da je ne bude nikako, ili da bude minimalno onoliko kolika mora biti - istakao je predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije Jasmin Imamović.

- Odluke korporacija poput Wizz Aira su taktičke i mogu se promijeniti u narednih godinu do dvije - poručuje ministar komunikacija i prometa BiH, objasnio je ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto.

- Ono što mi moramo sada uraditi, je postaviti paramtre tako u našoj infrastrukturi za zračni saobraćaj da okrenemo trend odlaska kompanija i da povećamo broj putnika na svim aerodromima u BiH - otkrio je.

Da ne možemo pratiti evropske standarde u avijaciji potvrđuju i u Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH. Sa sarajevskog međunarodnog aerodroma uvjeravaju da nije smanjen broj putnika.

Poručuju da su uspjeli amortizovati ukidanje baze aviokompanije Wizz Air, te ostvarili izuzetne rezultate, uzevši u obzir činjenicu da su ostali bez bazne kompanije.

- To su koorporacijske odluke na koje ne možemo uticati, ili skoro nikako. Ali isto tako je istina da je i ove godine bez obzira što nema Wizz Aira, na sarajevskom aerodromu skoro da smo dostigli 2022 - rekao je izvršni direktor za saobraćaj Aerodroma Sarajevo Elvedin Begić.

- Jednostavno, zaostajemo kako u svemu tako i u avijaciji, što kod propisa tako i kod operativno tehničkih uslova. Aerodromi moraju shvatiti da nisu jedini subjekti. Mnogo toga još ima što zavisi od nas, ali tu smo da razgovaramo.

- Želimo istaći da smo uz velike napore uspjeli amortizovati ukidanje baze aviokompanije Wizz Air, te ostvarili izuzetne rezultate, uzevši u obzir činjenicu da smo ostali bez bazne kompanije - naveo je direktor BHDCA Čedomir Šušnjar.

Aviosaobraćaj u BiH svakako nije optimalan. Dodatno smanjenje broja komercijalnih letova unazađuje ekonomiju i turizam. Bez direktnih letova za ostale prijestolnice gubimo konkurentnost i među gradovima regije. Wizz Air koja je do sada imala najviše linija obustavlja i let na relaciji Abu Dhabi – Sarajevo. Za koji, bar za sada, kartu možete kupiti do 28. oktobra, prenosi BHRT.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.