NavMenu

Ekonomista Hadžić: Bez direktnih stranih investicija ekonomija BiH bi potonula dublje

Izvor: N1 Četvrtak, 24.08.2023. 10:13
Komentari
Podeli
Faruk Hadžić (Foto: Screenshot/YouTube)Faruk Hadžić
U posljednje vrijeme, podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine bilježe pozitivne trendove u području direktnih stranih investicija (DSI), što predstavlja svijetlu vijest za ovu zemlju koja se suočava s izazovima ekonomske stabilnosti. N1 je razgovarao smo s ekonomistom Farukom Hadžićem kako bi dobili dublji uvid u ove trendove i njihov utjecaj na ekonomiju BiH.

Jedan od najzapaženijih aspekata ovih investicija jest rast ulaganja nakon dužeg vremena. Hadžić ističe da je, kad se detaljnije analiziraju podaci, jedan posebno interesantan fenomen – Velika Britanija se ističe kao vodeći investitor.

- To se velikim dijelom može pripisati kompaniji Adriatic Metals, koja je započela s velikom investicijom u blizini Vareša. Njihov snažan investicijski projekt ne samo da donosi ekonomske koristi već i otvara nova radna mjesta, što ima pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu - kazao je Hadžić u intervjuu za N1.

Ističe važnost pojedinačnih kompanija kao pokretača rasta DSI u BiH, a taj rast ima snažan kaskadni učinak na cjelokupnu ekonomiju.

- Ako to stavimo u kontekst generalnog usporavanja ekonomske aktivnosti u ovoj godini u BiH i činjenice da će stopa ekonomskog rasta biti dosta niža nego što je to bilo prethodnih godina zbog recesije u pojedinim zemljama EU i podizanja nivoa kamatnih stopa, generalno loših ekonomskih kretanja, inflacije, takav jedan značajan nivo ulaganja u BiH ustvari je podigao našu ekonomiju da ne potonemo toliko duboko koliko bi, ustvari, bilo da nije bilo direktnih stranih investicija. To se direktno održava na izvoz, BDP, stopu zaposlenosti i u konačnici na vanjskotrgovinski bilans i promjene strukture deviznih rezervi - kazao je ekonomista Faruk Hadžić za N1.

Upitan koji sektori su najprivlačniji za strane investitore, naglašava da su sektori informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) te finansijski sektor i dalje vrlo privlačni. Međutim, primjećuje da se otvorio i novi sektor koji je privukao pažnju – rudarstvo.

- Također trebam napomenuti da se novi sektor otvorio – rudarstvo, koji nije onaj klasični sektor kopanja uglja kako mi obično podrazumijevamo rudarstvo, nego i neke druge mineralne materije i metali kojih ima u BiH. On je poprilično interesanatan i za strane ulagače. Indirektni efekti toga su jačanje građevinskog sektora što je vrlo bitno u ovom teškom vremenu kada imamo i nedostatak radnika. To može dovesti i do značajnijeg povećanja plata u BiH - kazao je Hadžić.


Ekonomista ističe da, osim administrativnih regulacija, ključan faktor ulaganja jest politička stabilnost. Iako BiH i cijeli Zapadni Balkan imaju ogroman ekonomski potencijal, investitori se često usmjere prema drugim zemljama regije, poput Srbije, koja pruža direktnu podršku stranim ulaganjima. Ovdje politička nestabilnost igra ključnu ulogu, jer mnoge kompanije radije investiraju u sigurnije okruženje.

Hadžić zaključuje da su direktne strane investicije neizostavan faktor u održavanju ekonomske stabilnosti BiH. Ova ulaganja direktno utiču na ključne ekonomske pokazatelje poput bruto domaćeg proizvoda, zaposlenosti te vanjskotrgovinskog bilansa. Osim toga, ona otvaraju vrata novim sektorima i poslovnim prilikama, doprinoseći diversifikaciji i održivom rastu bosanskohercegovačke ekonomije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.