NavMenu

Zbog reprograma starih dugovanja medicinarima ovjerene knjižice

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 17.08.2023. 09:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com)Ilustracija
Radnici javnih zdravstvenih ustanova u Srpskoj, kojima nisu redovno uplaćivani doprinosi, zahvaljujući reprogramu starih dugovanja koji su sklopili bolnice i domovi zdravlja, moći će besplatno da se liječe.

Ministarstvo finansija RS saopštilo je juče da je završena procedura izdavanja rješenja o reprogramu poreskih dugovanja za ukupno 41 javnu zdravstvenu ustanovu u Srpskoj.

- Izdavanjem rješenja o reprogramu zdravstvenim radnicima koji su zaposleni u domovima zdravlja i bolnicama u Srpskoj omogućeno je socijalno osiguranje - naveli su u Ministarstvu finansija.

Direktor Bolnice Zvornik Ivan Popović ističe za Glas da je zaključkom Vlade RS odlučeno da Poreska uprava RS naplatu dugovanja bolnica i domova zdravlja odgodi na godinu dana.

- To znači da narednih 12 mjeseci nećemo vraćati ništa. Za to vrijeme Vlada Srpske zajedno sa menadžmentom zdravstvenih ustanova nastojaće da iznađe rješenja na koji način ćemo nakon isteka roka, a to je 1. avgust 2024. godine, ući u otplatu dugova - pojašnjava Popović.

On je dodao da su sporna dugovanja zdravstvenih ustanova nastala prije 1. januara 2020. godine.

- Sve bolnice, počevši od početka 2020. godine, redovno izmiruju dospjele obaveze, uključujući poreze i doprinose. Vlada je tada donijela odluku i bila jasna da će menadžment koji ne bude uplaćivao doprinose istog momenta biti smijenjen jer nam Fond zdravstvenog osiguranja RS obezbjeđuje dovoljno sredstava da možemo isplaćivati bruto plate - kategoričan je Popović.

Precizirao je da Bolnica Zvornik duguje nešto više od 2 mil KM.

- Tačnije, 1,8 mil KM plus kamate. Imamo najmanji dug po osnovu poreza i doprinosa i što se tiče nas, možemo nakon isteka tih 12 mjeseci otplaćivati dug. Već smo napravili strategiju - navodi Popović.

Rješenje o reprogramu dobila je i Bolnica Gradiška, a direktor te zdravstvene ustanove Rajko Dodik potvrđuje da je riječ o dugovima koji su nastali prije 2020. godine.

- Otkako sam na mjestu direktora gradiške bolnice, a to je od februara 2020. godine, redovno isplaćujemo bruto plate radnicima. Uspijevamo u tome bez obzira na sve probleme u funkcionisanju. Iznos duga je bio oko 8 mil KM, ali ne znam da li je ta suma i sada tolika budući da je Vlada RS dio obaveza za radnike koji idu u penziju preuzela na sebe, a dio smo otplatili. Predali smo zahtjev Poreskoj upravi za usaglašavanje obaveza - rekao je Dodik.

On je dodao da im najnovija odluka Vlade RS znači mnogo jer medicinari i njihove porodice sada nemaju problema prilikom ostvarivanja zdravstvene zaštite, ali će im nakon isteka grejs perioda biti potrebna pomoć Republike da izmire dugove.

- Nemoguće je da sami izmirimo dug. Iz tekućih priliva jedva podmirujemo redovne obaveze koje imamo - istakao je Dodik.

Direktorica Doma zdravlja Trebinje Maja Mićunović rekla je juče da očekuju da im rješenje o reprogramu stigne do kraja sedmice.

- Dugovanja koja imamo nastala su u periodu od 2012. do 2018. godine, a nakon toga sve uredno izmirujemo. Mnogo nam znači odgoda na godinu, kao i zagarantovana socijalna zaštita jer je apsurd da zdravstveni radnici ne budu osigurani - kazala je ona.

Zakon

Ivan Popović kaže da zakonska rješenja nalažu da mora postojati kontinuitet u uplatama doprinosa da bi radnici bili zdravstveno osigurani.

- Radnik kojem, na primjer, nije uplaćen jedan mjesec u 2017. godini, bez obzira na to što su mu svih ostalih godina i mjeseci doprinosi redovno uplaćivani, ne može ovjeriti knjižicu i dobiti zdravstvenu zaštitu - objasnio je Popović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.