NavMenu

Saradnja NOS Sarajevo i CGES-a na višemilionskim projektima - U planu rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih dalekovoda

Izvor: Slobodna Bosna Srijeda, 16.08.2023. 15:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Christos Georghiou/shutterstock.com)Ilustracija
Direktor Nezavisnog operatora sistema u BiH Nemanja Pandurević i izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema Ivan Asanović potpisali su u utorak u Sarajevu memorandum o razumijevanju o preliminarnim aktivnostima za dva energetska projekta ukupne vrijednosti nekoliko desetina miliona evra, piše Srna.

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i predsjednik odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema Aleksandar Mijušković.

- Riječ je o projektima Rekonstrukcija postojeće interkonekcije dalekovoda 220 kilovolta Hidroelektrane Perućica-Trebinje i Izgradnja nove interkonekcije dalekovoda 400 kilovolta Brezna- Sarajevo 20 ili dalekovoda 400 kilovolta Brezna-Gacko, što će konačno biti odlučeno nakon završetka studije izvodljivosti - rekao je Pandurević novinarima.

Prema njegovim riječima, značaj ovih projekata ogleda se u povećanju prenosnih kapaciteta koji su danas veoma bitni jer obezbjeđuju povećanje mogućnosti integrisanja obnovljivih izvora električne energije.

On je ukazao na činjenicu da je u regionu u porastu trend izgradnje solarnih elektrana i vjetroparkova.

- Interkonekcija će, takođe, povećati bezbjednost snabdijevanja električnom energijom i otklanjanje zagušenja na mreži. Bitno je naglasiti i regionalni značaj realizacije ovakvih kapitalnih projekata - naglasio je Pandurević.

Asanović je ocijenio da je ovim urađen veoma važan posao sa partnerima iz BiH.

Prema njegovim riječima, izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih dalekovoda važna je i na regionalnom, a ne samo bilateralnom planu, posebno u eri zelene tranzicije.

On očekuje uspješnu realizaciju započetih poslova.

Asanović je precizirao da vrijednost ovih projekata premašuje nekoliko desetina miliona evra.

- Izgradnja i rekonstrukcija dalekovoda uvijek su skupe investicije. Crnogorski elektroprenosni sistem već je napravio iskorak ove godine i dobio je od Evropske komisije značajna sredstva za izradu studije ivodljivosti upravo za ove projekte, a očekuju se i dodatni grantovi do 20% u odnosu na ukupnu investiciju - pojasnio je Asanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.05.2024.  |  Finansije

Poreska uprava RS zbog zastare otpisala 152 mil KM duga

Poreska uprava Republike Srpske otpisala je u prošloj godini poreskim dužnicima 181,3 mili KM potraživanja, a najviše, čak 151,9 mil KM, otpisano je zbog zastare. U revizorskom izvještaju Poreske uprave RS navedeno je da je lani otpisano ukupno 181,3 mil KM potraživanja. Pored nenaplativih, značajan je dio i otpisanih stečajnih potraživanja. Po ovom osnovu otpisano je 25,5 mil KM. Poreska uprava je po službenoj dužnosti otpisala i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.