NavMenu

Kreće realizacija investicije od blizu 54 mil EUR - Bulevar od Tivta do Jaza rekonstruiše se u dužini od 16 km, završetak radova za dvije godine

Izvor: eKapija Subota, 12.08.2023. 09:57
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore/Printscreen)
Rekonstrukcija magistralnog puta M-2 od aerodroma Tivat do Jaza u dužini od 16 kilometara počela je danas. Koliki je značaj ovog projekta govori podatak da je riječ o jednoj od najfrekventnijih i najopterećenijih saobraćajnica u Crnoj Gori. Vrijednost radova je skoro 54 mil EUR bez PDV-a, a izvođač je kineski konzorcijum Shandong Foreign Economic & Technical Cooperation Co. i Ltd & Shandong Luqiao Group Co Ltd.

Kako je poručeno prilikom obilježavanja početka radova, izgradnja neće uticati na saobraćaj tokom sezone, jer će se početni radovi izvoditi mimo glavne saobraćajnice.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović izrazio je zadovoljstvo zbog ovog projekta, navodeći da se nada da će otvaranje bulevara biti za dvije godine.

- Ovo je veliki dan za Crnu Goru. Zadovoljan sam što smo došli u situaciju da počnemo radove i vjerujem da ćemo za dvije godine svjedočiti otvaranju bulevara. Ali ovo je samo početak. Svi putni pravci na primorju moraju da se modernizuju kako bi odgovarali imidžu Crne Gore kao prestižne turističke destinacije - kazao je Abazović.

- Treba da se radi i zaobilaznica oko Budve i drugih primorskih gradova. Ako budemo ulagali u infrastrukturu nećemo imati problema ni sa turizmom, ni sa razvojem - naveo je premijer dodajući da vjeruje da će ova investicija biti podsticaj i za druge projekte.

Kako je kazao radovi neće uticati na saobraćaj tokom sezone, jer se izvode mimo glavne saobraćajnice.

(Foto: Vlada Crne Gore)
- Međutim, sigurno da ćemo nakon sezone preći na radove na drugim djelovima - kazao je Abazović i apelovao na sve da budu strpljivi jer je riječ o veoma važnoj saobraćajnici.

Direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović ponovio je da je riječ o jednoj od najopterećenijih saobraćajnica gdje dnevno prođe oko 30.000 vozila.

- Izgradnjom bulevara riješiće se brojni infrastrukturni problemi koje smo imali u sezoni. Rok za završetak radova je dvije godine i nadam se da će izvođač potruditi da taj rok i ispoštuje - kazao je Vuksanović.

Generalni direktor kompanije Shandong International Economics&Technical Cooperation Group Cai Kun kazao je da je Crna Gora lijepa i prijateljska zemlja, te da će unapređenje saobraćajne infrastrukture donijeti više mogućnosti za njen razvoj.

- Spremni smo da radimo sa crnogorskom Vladom na produbljivanju međusobnog razumijevanja kao i na promociji razvoja lokalne ekonomije preko implementacije projekata - istakao je Kun.

Ambasador Kine u Crnoj Gori Fan Kun kazao je da će rekonstrukcija magistralnog puta M-2 pomoći svima da lakše putuju do važnih turističkih centara i omogućiti većem broju turista da uživaju u veličanstvenim pejzažima Crne Gore.

(Foto: Vlada Crne Gore)
- Transformacija regionalnog vodovoda će olakšati svakodnevni život lokalnog stanovništva i poboljšati ukupan nivo upravljanja primorskim gradskim opštinama - kazao je ambasador Kun.

Direktor Regionalnog vodovoda Borislav Ivanković iskazao je očekivanje u pogledu poštovanja projektnih rokova, kako bi se, kako je naglašeno, riješile neuralgične saobraćajne tačke i obezbijedilo urednije snabdjevanje vodom u opštinama na ovom dijelu crnogorske obale.

Trasa budućeg bulevara prolazi preko teritorije tri opštine: Tivat, Kotor i Budva.

Rekonstrukcija dionice podrazumijeva izgradnju moderne saobraćajnice bulevarskog tipa, koja će imati po dvije saobraćajne trake u pravcu kretanja (ukupno: 4 x 3,25m), obostrane trotoare (ukupno: 2 x 2m) i razdjelni pojas (2 m), a biće izgrađen i novi cjevovod Regionalnog vodovoda u cilju poboljšanja napajanja vodom u tri opštine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.