NavMenu

U pripremi izgradnja muzejskog kompleksa rodne kuće Filipa Višnjića kod Ugljevika

Izvor: eKapija Nedjelja, 06.08.2023. 10:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: MaricCompany)Ilustracija
Potpredsjednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković sastala se u petak u Banjaluci sa ministarkom prosvjete i kulture Republike Srpske Željkom Stojičić, sa kojom je dogovorila realizaciju novih zajedničkih projekata, među kojima i zajedničko učešće u izgradnji kompleksa rodne kuće Filipa Višnjića u Donjoj Trnovi, kod Ugljevika.

Na bilateralnom sastanku u Banjaluci, održanom u okviru Samita R. Srpske i Republike Srbije, Gojković i Stojičić izrazile su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, a dobar primer je uspešna realizacija projekta "Bašta sljezove boje", odnosno, revitalizacija rodne kuće Branka Ćopića u Hašanima i istakle da bi bilo dobro da se poseta rodnoj kući Ćopića uvede kao obavezna za učenike u okviru obrazovnog programa.

Ministarke su se saglasile da će prioriteti u narednom periodu biti upravo realizacija projekta "Muzejski kompleks rodne kuće Filipa Višnjića" u Donjoj Trnovi kod Ugljevika po istom modelu kao što je i obnovljena rodna kuća Branka Ćopića.

Složile su se da je posebno značajno jačanje saradnje u oblasti filmske umetnosti i ostalog audio-vizuelnog stvaralaštva i dogovorile da u narednom periodu dva ministarstva potpišu memorandum o saradnji u ovoj oblasti kako bi se olakšalo sprovođenje politike dveju vlada i podržali zajednički koprodukcijski projekti sa temama od nacionalnog značaja.

Gojković i Stojičić su konstatovale da filmska umjetnost i audio-vizuelne djelatnosti predstavljaju jednu od najznačajnijih grana, te su zato predložile intenziviranje saradnje, imajući u vidu i podsticaje dvije vlade u oblasti filma i mogućnosti da Srbija i Republika Srpska ponude brojne dobre lokacije stranim investitorima.

Gojković i Stojičić su na sastanku ukazale i na važnost saradnje u okviru projekta Prestonice kulture Srbije, kao i u oblasti savremenog stvaralaštva te su se založile za osnaživanje institucionalne saradnje u svim oblastima kulture i umetnosti i dogovorile učešće Srbije na Međunarodnom sajmu knjiga u Banjaluci u septembru.

Tokom sastanka, ministarke kulture su zaključile i da je u narednom periodu potrebno usaglašavanje i potpisivanje dva bilateralna ugovora, odnosno Memoranduma o saradnji između Ministarstva kulture Republike Srbije i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, kao i Programa saradnje za period od dvije godine, čime će saradnja biti podignuta na viši nivo i doprineti boljoj koordinaciji zajedničkih aktivnosti.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.