NavMenu

FAO: Svjetske cijene hrane opet porasle u julu

Izvor: Danas Petak, 04.08.2023. 12:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Darla Hueske/Unsplash)Ilustracija
FAO indeks cijena hrane u julu je povećan u odnosu na jun za 1,3%, a jun je bio mjesec sa najnižim indeksom cijena hrane od aprila 2021. godine. Ipak indeks je i dalje 11,8% niži nego u julu prošle godine.

Cijene žitarica u julu su pale za 0,5% u odnosu na jun i bile su 14,5% manje nego u julu lane. Smanjenju cijena najviše je doprinijelo pojeftinjenje krmiva za 4,8% u odnosu na prethodni mjesec.

Takođe su i cijene kukuruza nastavile pad usled žetve u Argentini i Brazilu i očekivanja bolje od očekivane žetve u SAD.

Svjetske cijene pšenice su porasle za 1,6%. što je prvo mjesečno poskupljenje u poslednjih devet mjeseci. Kako se navodi u saopštenju FAO, glavni razlog je neizvesnost zbog prekida Crnomorske inicijative za izvoz žitarica.

Biljna ulja su poskupela 12,1% u odnosu na jun, što je prvi rast nakon sedam mjeseci pojeftinjenja. Cijene ulja predvodi suncokretovo ulje sa mjesečnim rastom cijene od 15%.

Mlijeko i mlečni proizvodi su pojeftinili 0,4% na mjesečnom nivou, a u odnosu na juli prošle godine jeftiniji su 20,6%.

Cijene mesa i šećera su takođe blago pale u odnosu na jun. I dok je meso oko pet odsto jeftinije nego u julu prošle godine, šećer je skuplji za čak 30%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Tunel bi za duplo skratio putovanje od Pala do Istočnog Novog Sarajeva - Predstavljena predstudija izvodljivosti trase od 14 km

U prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo u četvrtak je predstavljena predstudija izvodljivosti za tunel od Istočnog Novog Sarajeva do Pala, koji bi trebalo da u budućnosti saobraćajno poveže opštine u okviru grada Istočno Sarajevo, znatno skrati vrijeme vožnje i, što je najvažnije, u narednih nekoliko godina predstavlja trasu buduće brze ceste i vezu ovog dijela Republike Srpske sa Srbijom. Iz Gradske uprave je saopšteno da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.