NavMenu

Najskuplji poslovni prostor prodat u Banjaluci, a poslovni objekat u Vlasenici

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 26.07.2023. 08:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock.com/Lumpang Moonmuang)Ilustracija
Prema podacima iz kupoprodajnih ugovora i upitnika, a koji su bili predmet upisa prava vlasništva u područnim jedinicama i područnim kancelarijama Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP), cijena najskupljeg stana u Republici Srpskoj u prvoj polovini ove godine iznosila je 360.789 KM, a nalazi se u Banjaluci, potvrđeno je Nezavisnim novinama iz RUGIPP-a.

Površina stana, kako je saopšteno, iznosi 109 kvadratnih metara i nalazi se u objektu izgrađenom 2022. godine. Uz stan su prometovani i pomoćna prostorija (krovna terasa) i garaža, pri čemu ukupna ostvarena cijena u ugovoru iznosi 467.414 KM.

Cijena najskuplje prometovane kuće iznosi 700.000 KM i evidentirana je u Bijeljini. Korisna površina kuće iznosi 91 kvadratni metar, a zemljište uz objekat površine 762 kvadratna metra, a izgrađena je 1960. godine.

Cijena najskupljeg prometovanog poslovnog objekta iznosi 5,22 KM i evidentirana je u opštini Vlasenica. Korisna površina objekta iznosi 2.774 kvadratna metra, a površina zemljišta uz objekat 2.259 kvadratnih metara i sagrađen je 2022. godine.

Cijena najskupljeg prometovanog poslovnog prostora iznosi 2,33 mil KM i evidentirana je u Banjaluci. Površina poslovnog prostora iznosi 441,7 kvadratnih metara i nalazi se u objektu izgrađenom 2022. godine.

Cijena najskupljeg prometovanog građevinskog zemljišta je evidentirana u Banjaluci i iznosi 3,3 mil KM za površinu zemljišta od 2.876 kvadratnih metara.

Cijena najskupljeg prometovanog poljoprivrednog zemljišta je evidentirana u gradu Prijedoru i iznosi 1,2 mil KM za površinu zemljišta od 27.722 kvadratna metra (2,77 ha).

U Registru cijena nepokretnosti koji vodi RUGIPP u prvoj polovini 2023. godine na teritoriji cijele Srpske ukupno je evidentirano 9.688 kupoprodajnih ugovora, koji su bili predmet upisa prava vlasništva, a ukupno je prometovano 21.362 nepokretnosti u ukupnoj vrijednosti od 598 mil KM.

Od ukupnog broja nepokretnosti koje su unijete u Registar cijena nepokretnosti, a koje se nalaze u okviru kupoprodajnih ugovora koji su sklopljeni u periodu 1.1.2023 - 30.6.2023. godine najviše se prometovalo građevinsko zemljište u odnosu na ukupan broj prometovanih nepokretnosti.

Posmatrajući ukupne cijene nepokretnosti u kupoprodajnim ugovorima koji su sklopljeni tokom ove godine najviše novca za nepokretnosti potrošeno je u Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Novom Sarajevu, Trebinju, Doboju i Prijedoru.

Od osnivanja Registra cijena nepokretnosti 1. januara 2017. godine do 30. juna 2023. godine zabilježen je promet nepokretnosti vrijednosti od oko 5 mlrd KM.

Posmatrajući evidentirane cijene nepokretnosti tokom prošle i u provoj polovini ove godine najviše je ponovo prometovano u Banjaluci, Trebinju, Bijeljini i Istočnom Novom Sarajevu.

Ukupna cijena nepokretnosti ostvarenih u kupoprodajnim ugovorima registrovanim u Registru cijena nepokretnosti za period 1.1 - 30.06.2023. godine iznosi 598,1 mil KM te je za 83,64 mi KM veća od ukupnog zbira cijena nepokretnosti registrovanih u istom periodu 2022. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.