NavMenu

Federalno ministarstvo objavilo Pravilnik za model ruralnog razvoja - Do 5. avgusta moguće podnijeti zahtjeve za novčane podrške

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 17.07.2023. 14:05
Komentari
Podeli
IlLustracija (Foto: Darla Hueske/Unsplash)IlLustracija

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopćili su da se na web stranici Ministarstva (fmpvs.gov.ba) nalazi obavijest za potencijalne korisnike o uslovima i rokovima za podnošenje zahtjeva za podršku po modelu ruralnog razvoja u 2023. godini.

-Predmet ove obavijesti je upoznavanje potencijalnih korisnika novčane podrške sa uslovima i rokovima za podnošenje zahtjeva za podršku po modelu ruralnog razvoja iz Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu. Informacije o korisnicima, općim i posebnim uslovima koje moraju ispunjavati korisnici novčane podrške po modelu ruralnog razvoja u 2023. godini, prihvatljivim ulaganjima, prihvatljivim i neprihvatljivim troškovima, minimalnoj i maksimalnoj vrijednosti ulaganja, osnovnom i dodatnom iznosu podrške, mjerama i dokumentima koje treba priložiti uz obrazac zahtjeva nalaze se u Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčane podrške po modelu ruralnog razvoja objavljenom u Službenim novinama FBiH (broj 52/23), navedeno je u obavijesti Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Također, iz Ministarstva navode da su kroz Pravilnik precizirani uslovi za ostvarivanje podrški za ulaganja u poljoprivredne mašine i priključne uređaje, ulaganja u poljoprivrednu opremu za biljnu proizvodnju, stočarstvo ili ribarstvo, zatim ulaganja u rasplodnu stoku, u građevinske objekte na porodičnim gazdinstvima, u podizanje višegodišnjih nasada, te ulaganja u pripremu za legalizaciju građevinskih objekata i ispunjavanje okolišnih standarda, kao i ulaganja u građevinske objekte i opremu za prehrambenu industriju, ulaganja putem kreditne linije Razvojne banke FBiH i ulaganja u certificiranje organske proizvodnje.


Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede skrenuli su pažnju na potrebu ažuriranja podataka transakcijskih računa korisnika u Registru poljoprivrednih gazdinstava i klijenata s ciljem pravovremene isplate sredstava na račune korisnika.

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za podršku je 5. 8. 2023. godine, osim za ulaganja finansirana putem kreditne linije Razvojne banke FBiH za što je krajnji rok 1. 8. 2024. godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.