NavMenu

Ugovor od dva miliona eura: Češka firma doprema lokomotive za RMU "Kakanj"

Izvor: Fena Četvrtak, 05.05.2011. 13:41
Komentari
Podeli

U Elektroprivredi BiH danas je potpisan ugovor iz programa dokapitalizacije rudnika u sastavu Koncerna EPBiH, vrijedan oko dva miliona eura, a koji se odnosi na nabavku vučne i manevarske lokomotive za potrebe zavisnog društva Rudnik mrkog uglja (RMU) "Kakanj“.

Ugovor su potpisali direktor RMU "Kakanj" Mirsad Jašarspahić i direktor češke kompanije koja je pobijedila na međunarodnom tenderu, CZ LOKO, Jozef Barta.

Jašarspahić je tom prilikom istakao da će vučna dizel lokomotiva i tzv. manevarska dizel lokomotiva biti iskorištene u budućem transportu uglja sa površinskog kopa "Vrtlište" ka separaciji, odnosno prijemnom mjestu u Termoelektrani Kakanj.

"Kompletiranjem pretovarnog i transportnog sistema i puštanjem u rad, Rudnik će značajno smanjiti troškove transporta i istovremeno, na ekološko prihvatljiv način transportovati ugalj do Termoelektrane", istakao je Jašarspahić.

Direktor CZ LOKO Jozef Barta zahvalio je Elektroprivredi BiH na ukazanom povjerenju i dodao kako se nada da ovo nisu posljednje lokomotive koje će iz Češke Republike biti dopremljene u BiH.

Ovaj ugovor je, prema riječima generalnog direktora EPBiH Amera Jerlagića, izuzetno bitan za EPBiH i Koncern jer predstavlja nastavak dokapitalizacije EPBiH prema sedam zavisnih društava, a pogotovo prema RMU Kakanj.

"Kroz ovaj projekt imat ćemo trajno ekološki riješen sistem transporta uglja iz Rudnika do TE Kakanj", dodao je Jerlagić.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i trgovinski savjetnik Ambasade Češke Republike u BiH Vladimir Randaček koji je izrazio zadovoljstvo što je češka firma CZ LOKO uspjela da prođe na velikom međunarodnom tenderu.

Kazao je da ovo nisu prve češke lokomotive u BiH, s obzirom na to da su dvije ranije dopremljene u Lukavac i TE Tuzla.

"U proteklim godinama imali smo dosta dobrih ugovora i zainteresirani smo za nastavak saradnje sa Elektroprivredom BiH", dodao je Randaček.

Nabavkom vučne i manevarske lokomotive za potrebe RMU "Kakanj“, koji posluje u sastavu Koncerna EPBiH, kompletira se sistem transporta uglja željeznicom, a čine ga željeznička pruga, pretovarni sistem, dvije lokomotive i 20 vagona, sa površinskog kopa "Vrtlište“ do TE "Kakanj“.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.