NavMenu

Umjesto parkinga na Slaviji gradiće se biblioteka, kulturni centar i komercijalni sadržaji

Izvor: eKapija Utorak, 27.06.2023. 07:46
Komentari
Podeli
Beogradski Trg Slavija sa decenijama neizgrađenim parcelama (Foto: Google Maps)Beogradski Trg Slavija sa decenijama neizgrađenim parcelama
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda oglasio je javni uvid u Nacrt izmena i dopuna plana detaljne regulacije blokova 15 i 16, između ulica Makenzijeve, Alekse Nenadovića, Njegoševe, Beogradske i Trga Slavija. Kako se navodi, ciljevi izrade plana je da se kroz sagledavanje prostornih mogućnosti lokacije, njenog neposrednog i šireg okruženja, "optimalno iskoriste mogućnosti ovog prostora i efikasnije koristi gradsko građevinsko zemljište". Ovim dokumentom, na prostoru parkinga na Trgu Slavija planirana je izgradnja komercijalnih sadržaja i objekta kulture.

Granicom izmena i dopuna plana obuhvaćen je prostor na ukupnoj površini od 3.16 ha sa vezama sa postojećom i planiranom infrastrukturom. Prostor je planskim rešenjem podeljen u dve celine – celinu nove izgradnje (prostor uz Makenzijevu) i celinu zonu sanacije (preostali prostor blokova). Zona planirane izgradnje nalazi se duž Makenzijeve ulice na sada neizgrađenim parcelama, kao i na parcelama u kontaktnom području Makenzijeve ulice, u ulici Prote Mateje i Alekse Nenadovića.

Kako je navedeno u planu, prediđa se da komercijalni sadržaji umesto sadašnjih 16a 40m2, zauzimaju 63a 45m2, kao i da se na 6a 87m2 izgradi ustanova kulture. Prema planu, na ovom prostoru neće biti postojećih površina za parking, a ostali parametri, poput površina za stanovanje i saobraćajnica, neće biti bitno menjani.


Biblioteka i kulturni centar na 700 m2

Planirana je površina za objekat kulture sa javnom površinom u funkciji saobraćaja - pristupnom saobraćajnicom u funkciji parkinga i pristupa planiranim objektima. Objekat će primarno biti namenjen biblioteci – 300 m2 - osnovni fond od 50.000 knjiga, internet - čitaonicu i jedan otvoreni višenamenski prostor, koji bi se mogao koristiti za manje kulturne skupove, priredbe ili izložbe.

Ostatak prostora se može koristiti kao kulturni centar, muzej, galerija, info-centar, medijateka... Planirana BRGP je maksimalno 700m m2, a maksimalna spratnost P+3+Ps.

Sala mira

U planu se navodi i da je zbog posebnog značaja spomenika kulture "Sale mira", koji je u vreme svog nastanka imala u društvenom, socijalnom i urbanističkom razvoju Beograda i Srbije i zbog kojih je i proglašena za spomenik kulture obavezno njeno adekvatno obeležavanje. Uzimajući u obzir činjenicu da je originalni objekat porušen, u cilju zaštite "duha mesta", na pogodnom mestu u okviru novog arhitektonskog sklopa, planirati prostor (salu) sa polivalentnom namenom i kompatibilnim sadržajima, opredeljen za javne skupove, debate, izložbe, tribine i drugo.

Salu orjentisati prema reprezentativnim otvorenim prostorima u okviru kompleksa (platou na uglu Beogradske i Trga Slavija, pešačkoj vezi između ulica Beogradske i P. Mateje ili javnim prostorima i atrijumima u unutrašnjosti kompleksa). U okviru novog objekta na adekvatan način obeležiti sećanje na uklonjeni spomenik kulture i njegov istorijski značaj.

Precizno definisanje položaja i načina rekonstrukcije "Sale mira" biće utvrđeno putem javnog arhitektonsko-urbanističkog konkursa.

Naručilac plana je Vasa Vitorović iz Beograda, a nosilac izrade Urbanistički centar doo. Javni uvid traje do 26. jula.

I. Ž.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.