NavMenu

Bijeljina i Karitas nastavljaju saradnju na unapređenju energetske efikasnosti u osnovnim školama

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 08.05.2023. 09:25
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock.com)
Grad Bijeljina i švajcarski Karitas potpisali su aneks sporazuma o saradnji na unapređenju energetske efikasnosti i time zvanično najavili nastavak saradnje u ovoj oblasti. Iz ovogodišnjeg gradskog budžeta za ovu namjenu izdvojeno je 100.000 konvertibilnih maraka, dok je Karitas izvojio nešto preko te sume.

Predstavnici Karitasa i gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti su u prethodnom periodu obišli sve škole, kako bi utvrdili postojanje potrebe za rekonstrukcijom i odredili koji objekti imaju prednost. Na osnovu dobijenih podataka, odlučeno je da se u Osnovnoj školi Petar Kočić u Brocu sufinansiraju radovi na rekonstrukciji fasade i utopljavanju zgrade, zamjeni stolarije na sportskoj sali i rješavanju pitanja grijanja, odnosno ugradnji toplotnih pumpi umjesto peći na čvrsto gorivo, što je završeno krajem 2022. godine.

Plan je da ubrzo u još jednoj osnovnoj školi, pored postojećih kotlova na čvrsto gorivo, budu ugrađene toplotne pumpe, čime bi se, pored veće energetske efikasnosti, postiglo i manje zagađenje vazduha, kao i obnova fasade uz ugrađivanje izolacionih materijala.


Grad Bijeljina je opredijeljen za nastavak obnove školskih objekata, jer stanje na terenu pokazuje da brojne zgrade osnovnih škola moraju biti renovirane što je prije moguće, tako da će u te svrhe biti izdvojeno preko pola miliona konvertibilnih maraka.

Pored aktivnosti u saradnji sa Karitasom, u planu je i rekonstrukcija zgrada Osnovne škole Jovan Dučić u Bijeljini i škola u Glavičicama, Zagonima, Suvom Polju, Velikoj Obarskoj, Gradcu, kao i zgrade Ekonomske škole u Bijeljini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.