NavMenu

Zemlje EU daleko od potpune zamjene ruskog gasa

Izvor: Politika Ponedjeljak, 10.04.2023. 09:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Mike Benna)Ilustracija
EU nije obezbijedila dovoljno dugoročnih ugovora za tečni prirodni gas (LNG) kako bi zamijenila obustavljene isporuke kroz gasovode iz Rusije, i zbog toga slijedeće zime suočiće se sa povećanim troškovima zbog povećane traže za gasom u Kini, javio je Rojters.

Zemlje članice EU uspjele su prošle godine da smanje zavisnost od ruske energije povećanjem uvoza tečnog gasa na 121 milion tona, što predstavlja povećanje od 60% u odnosu na 2021. godinu.

Veći deo toga je EU kupila na takozvanom spot tržištu, gdje su cijene LNG-a znatno veće od troškova ugovorenih po dugoročnim ugovorima. Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, cijene LNG-a prošle godine su utrostručene, a EU je potrošila oko 190 mlrd USD na kupovinu ovog gasa.

U 2022. godini, EU je činila više od trećine globalnog spot tržišta, u poređenju sa samo 13% godinu dana ranije. Industrijski analitičari upozoravaju da bi taj udio mogao da skoči na preko 50% ako evropske zemlje ne uspiju da obezbijede dugoročne ugovore.

Morten Friš, stariji partner u Morten Frisch Consulting-u, vjeruje da bi EU trebalo da pokrije između 70 i 75% svojih potreba za LNG kroz dugoročne kupoprodajne ugovore.

- Ali pošto je zeleni lobi u Evropi uspio pogrešno da ubijedi političare da vodonik u velikoj mjeri može da zamijeni prirodni gas kao nosilac energije do 2030. godine, Evropa je postala previše oslonjena na spot i kratkoročne kupovine LNG-a - navodi Friš.

U međuvremenu, azijski kupci su na čelu trke za ograničenu globalnu ponudu gasa, posebno Kina, koja je doživjela snažan oporavak poslije pandemije korona virusa.

- Kompanije iz EU bi morale prvo da reaguju potpisivanjem serije velikih dugoročnih SPA-ova zasnovanih na kineskom modelu, kako bi se zaštitile od bilo kakvih uspona i padova turbulentnog globalnog LNG tržišta - rekao je Viktor Tenev, biznis konsultant u kompaniji kući ROITI.

Fokus Kine na sigurnost snabdijevanja omogućio je zemlji da nastavi svoju podršku projektima zelene energije, dok su evropski kupci "zabrinuti zbog toga što će se obavezati da će snabdijeti dobro do početka svojih ciljeva na nuli - objasnio je Feliks But, šef LNG-a u Vorteka.

Zemlje EU su još uvijek daleko od potpune zamene ruskih gasovodnih snabdijevanja, prepuštene skupom spot tržištu gasa, kaže Tenev.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije, Zdravstvo

Ne nazire se završetak garaže UKC-a u Banjaluci - Blokiran račun izvođača radova, Vlada im duguje 3,5 mil KM

Poslovni računi firme Marković invest R.M. iz Laktaša, koja kod Univerzitetsko-kliničkog centra u Banjaluci gradi garažu vrijednu 42 mil KM, blokirani su, potvrđeno je portalu Capital u ovom preduzeću. U ovom preduzeću su Capitalu rekli da je glavni razlog za blokadu dug koji prema njima ima Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, a koje uveliko kasni sa svojim obavezama. Naime, kako je rečeno Capitalu, na današnji dan nije im

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.