NavMenu

EPCG ne odustaje od plutajuće solarne elektrane na Slanom jezeru

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 03.04.2023. 10:09
Komentari
Podeli
(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
Iako najavljena još prije skoro dvije godine priča o izgradnji plutajuće solarne elektrane na Slanom jezeru kod Nikšića i dalje je na samom početku. No, iz Elektroprivrede (EPCG) ističu da nijesu odustali od te ideje, naprotiv. Objašnjavaju da zakonske regulative i prateće dozvole otežavaju čitav proces. No cijelu priču mogli bi da uspore, ili čak zaustave i ekolozi koji dovode u pitanje uticaj projekta na ekosistem.

Lijep sunačan dana na Slanom jezeru - idealan za ribare. Idealan i za proizvodnju struje iz solarnih panela, makar onako ako su to zamislili u skicama u nacionalnoj energetskoj kompaniji.

No, panela još nema, a ribari rade sve da ribe ne fali. Šta će značiti postavljanje panela za elektranu snage čak 50 MW, priznaju, prava je nepznanica i ne mogu se zasad jasno odrediti da li su za ili protiv ove ideje.

- Oni će zauzeti veliki dio jezera. Ako neko bude želio da lovi mrežama on je ne može baciti ispod. A ljeti će, kad je topla voda, riba da se krije ispod - kazao je predsjednik SRK Nikšić Vujica Lalić.

To su razlozi za, a šta su protiv.

- Ako se budu ispuštala određena ulja, onda to ne može - kazao je Lalić.

Za ekologa Miodraga Karadžića, stvar je jasna. Ne postoje razlozi za, samo protiv.

- Sami panoi smanjiće prodor svjetlosti. S druge strane, ovo je migratorno područje i tu je velika količina ptica, čak nekad i do 20.000 ovdje boravi i veliko je pitanje kako će to uticati. Negdje smo pročitali ideju i da će se paneli instalirati pomoću hidraulike koja koristi motorne ulje a znamo koliko motorno ulje može negativno uticati na vodu - kazao je izvršni direktor Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN) Miodrag Karadžić.

U Elektroprivredi tvrde da ne rade ništa što nije već viđeno i provjereno širom svijeta.

- Ono što je neminovno i što je činjenica, da se plutajuće solarne elektrane masovno grade na jezerima. Valjda i tamo na međunarodnom planu postoje ekolozi. Ono što smo mi dobili kao input je da tu ne postoje nikakvi problemi kad je u pitanju ekologija, čak u nekim segmentima dolazi do unapređenja - kazao je izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

On ne sumnja ni u ekološku ni ekonomsku opradavnost projekta koji je najavio još prije dvije godine, ali zakonodavni okvir objašnjava, koči cijelu priču.

- Brzu energetsku tranziciju mora da prati zakonodavstvo. Upravo zbog tih razloga pojedini projekti zbog različitih dozvola dosta čekaju - dodao je izvršni direktor EPCG-a.

I dok Rovčanin daje novi rok od pola godine za kompletiranje studije koju rade u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, ekolozi i ribari poručuju:

- Solarni potencijal Nikšića, da ne idemo dalje, još nije dovoljno iskorišćen da bi se razmišljalo o Slanom jezeru. Imao i drugih lokacija, krovova još mnogo neadaptoranih, brda u okolini koji su okrenuti ka suncanoj strani - kazao je izvršni direktor DMEN-a Miodrag Karadžić.

- Ako bude odgovaralo ribolovnom klubu i EPCG da onda zajedno nešto uradimo, a ako ne, nećemo ništa puštiti da nam unište biljni i životinjski svijet - kazao je predsjednik SRK Nikšić Vujica Lalić.

Sudeći prema najava menadžmenta Elektoprivrede, Slano jezero neće biti jedini ovakav projekat u Crnog Gori. Slična priča se najavljuje i na Pivskom jezeru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.