NavMenu

IT kompanija ZIRA i Fakultet elektrotehnike u Tuzli potpisali protokol o saradnji - Inovacije jedini recept za napredak društva u cjelini

Izvor: TIP.ba Petak, 03.03.2023. 07:13
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)
Produktno orijenitisana IT kompanija ZIRA i Fakultet elektrotehnike Univeziteta (FET) u Tuzli potpisali su Protokol o saradnji koji obuhvata međusobne savjetodavne i istraživačke aktivnosti, suradnju na inovativnim i razvojnim projektima. Nakon potpisivanja sporazuma, održan je okrugli sto o temi: "Produktne IT kompanije i primjena modela otvorenih inovacija."

Okrugli sto je otvorila prof. dr Nerdina Mehinović, dekanesa Fakulteta elektrotehnike u Tuzli, a ZIRA-u je predstavila CEO Sabina Selvić Oručević. Vrijedne uvide su dali i učesnici okruglog stola: prof. dr Emir Mešković, prodekan za nastavu i studentska pitanja, prof. dr Mensur Kasumović, prodekan za naučno-istraživački rad, prof. dr Aljo Mujčić¸ Odsjek za telekomunikacije, te direktor strateškog razvoja ZIRA-e Alen Muslić i ZIRA Direktor delivery vertikale Faruk Selvić.

FET je respektabilna ustanova koja pod sloganom "Definišite sa nama svoju budućnost" obrazuje visokovrijedan kadar. Zajedno sa ostalim univerzitetima iz regije učestvuju u međunarodnim programima sa ciljem stalnog razvoja i pružanja najboljih uslova svojim studentima. Priznatom diplomom obezbijeđuju prohodnost za one koji žele nastaviti obrazovanje bilo gdje u EU.

FET i ZIRA se slažu da mladim ljudima teba pružiti izazovno okruženje za razvoj, podršku inovativnim projektima i prostor za implementaciju ideja. ZIRA je više od 25 godina usmjerena na razvoj vlastitih proizvoda u specifičnoj dinamičnoj niši. Cijeli razvojni ciklus softverskog produkta, od konceptulizacije i dizajna do implmentacije se odvija u ZIRA-i. To omogućava prostor mladim stučnjacima da iskažu sebe, razviju i prate solucije od ideje do primjene. Tokom godina ZIRA je razvila specifična znanja i ekspertize, koje su cijenjene i relativno rijetke u regiji.


Inovacije, znanje i predanost su ono što je stavilo i održava ZIRA proizvode na otvorenom globalnom tržištu. Kvalitet proizvoda je osnova, nove tehnologije ono što se podrazumijeva, a inovacija je ono što "otvara vrata". ZIRA zagovara i živi model otvorenih inovacija. Ovaj ekosistem podrazumijeva jak inovacijski okvir u cijelom društvu, osiguravanje vanjskih izvora znanja u svim fazama inovacijskog sistema, sinergiju različitih izvora, sa posebnim akcentom na akademsku zajednicu koja je je predvodnik razvoja novih ideja, energije i hrabrosti. Ovakve suradnje osnažuju rast i transformaciju različitih segmenata društva, stvaranje novih uvida i ideja. Model otvorenih inovacija osigurava benefte u svim pravcima i svim učesnicima ekosistema.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.