NavMenu

Završen 73. filmski festival Berlinale

Izvor: Euronews Srbija Nedjelja, 26.02.2023. 19:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: doomu/shutterstock.com)Ilustracija
Od 19 filmova u konkurenciji, žiri 73. Berlinala - kojim je predshedavala Kristen Stjuart, prestižna nagrada Zlatni medvjed za najbolji film otišao je francuskom dokumentarcu "Sur L'Adamant" Nikolasa Filbera.

Nakon pobjede Laure Poitras prošle godine u Veneciji za njen izvanredni dokumentarac "Sva ljepota i krvoproliće", čini se da veliki filmski festivali počinju da podstiču snimanje dokumentarnih filmova i daju im pažnju koju zaslužuju.

Film gledaoce uvlači u jedinstveni plutajući centar za dnevni boravak koji se nalazi na rijeci Seni u srcu Pariza, u kojem se nalaze odrasli sa mentalnim poremećajima, upoznaje nas sa pacijentima i njegovateljima, koji pronalaze način da budu zajedno.

Nijedan od anima filmova, kao što je fantastični "Suzume" ili "Totem" nisu bili u izboru za osvajanje glavne nagrade, piše Euronews.

Roter Himel (Afire) Kristijana Petzolda je osvojio Srebrnog medvjeda, nagradu velikog žirija, a nakon ove pobjede usljedio je gromoglasni apluz jer je ova drama bila jedan od favorita ove godine.

Srebrni medvjed, Nagrada žirija otišla je filmu "Mal Viver" Žoao Kanjioa, dok je nagradu za najbolju režiju dobio Filip Garel za "Veliku kočiju" (Plug).

Nagradu za najbolju glavnu ulogu dobila je Sofia Otero za "20.000 Especies De Abejas" (20.000 vrsta pčela). Mlada Otero igra osmogodišnjeg dječaka koji pati jer ga ljudi stalno oslovljavaju kao dječaka, a zapravo se identifikuje kao djevojčica.

U ovom filmu Estibalize Uresole Solaguren Otero je pojavljuje prvi put pred kamerama.

Nagrada za najbolju sporednu ulogu otišla je Tei Ehre za ulogu u njemačkom filmu "Bis Ans Ende Der Nacht" (Do kraja noći). Sam film važi za jedan od najslabijih i nepotrebno je zamršen. Utisak koji ostaje je da su glumačke nagrade više za reprezentaciju, a ne za cjelokupni kvalitet izvedbe.

Srebrni medvjed za najbolji scenario pripao je filmu "Muzika" Anđele Šanelec. Ovo se smatra čudnim izborom. Film predstavlja preradu mita o Edipu koja je istovremeno fascinantna, ali neuhvatljiva.

Srebrni medvjed za izuzetan umjetnički doprinos otišao je u ruke Helene Louvart za film "Disco Boy".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.