NavMenu

Prva vozila bez vozača već voze u Evropi

Izvor: Pametni gradovi Petak, 03.02.2023. 07:30
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Unsplash/Phuoc Anh Dang)Ilustracija
Pomalo tiho i bez puno pompe, 2023. je već donijela nove proboje u inovacijama mobilnosti na evropskim putevima – tačnije u obliku šatlova bez vozača. Prva takva vozila, bez ljudskog operatera ili nadzornika unutra, već obavljaju svoje planirane ture na najmanje nekoliko mjesta, a oba su u Francuskoj.

Mala vozila bila su dio pilot projekata koji su trajali mnogo mjeseci, uključujući prisutnost ljudskih nadzornika prije nego što je preduzet sljedeći logični korak. U suštini, naučno-fantastična budućnost zamišljena knjigama i filmovima – pa, barem dio samovozećeg prevoza – već je tu.

Budućnost javne mobilnosti je već počela u Evropi

Zapravo, prema medijskim izvorima, oba projekta autonomnih šatlova uklonila su ljudske nadzornike (nazvati ih vozačima bilo bi netačno) iz odbora vozila još u novembru 2022. godine, javlja The Mayor.

Jedan od njih je projekat Navetty u Le Miro – gradu zapadno od Pariza. Oni tvrde da su prvi u Evropi postigli potpuno operativnu uslugu prevoza bez vozača u normalnim saobraćajnim uslovima.

Projekat je prvi put pokrenut u maju 2021. i djelovao je na lokaciji u vlasništvu vazduhoplovne kompanije ArianeGroup.

Lokacija se smatra idealnim poligonom za testiranje šatlova koji će se u budućnosti koristiti u urbanim sredinama, budući da objedinjuje mnoge složenosti gradskog saobraćaja. Šatlovi dijele prostor na putu s drugim vozilima i pješacima, bez predviđenih traka ili izmjena postojeće infrastrukture. Ruta uključuje raskrsnice, tunel i 18 stanica raspoređenih po cijelom mjestu.

Ipak, postoji nadzornik, ali on samo daljinski nadzire rad vozila u hitnim slučajevima. Ruta bi trebalo da bude otvorena na putu između željezničke stanice Mureaux i lokacije ArianeGroup.

Drugi testni projekat odvijao se u kampusu Univerziteta Paul-Sabatier u Tuluzu (takođe u Francuskoj). Posljednjih nekoliko mjeseci autonomni šatl pod nazivom autoCampus, koji je dizajnirao Izi Majl, besplatno prevozi studente i nastavno osoblje.

Vozilo završava putovanje dugo 4,5 kilometara isprekidano s četiri zaustavljanja. Jedan od njih nalazi se u blizini metro stanice Paul-Sabatier i na taj način stvara intermodalnu vezu s gradskom mrežom javnog prevoza.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Pozder: Tranzitni turizam šansa za Posavinu

Prilikom posjete Posavskom kantonu, federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder istakla je u Odžaku, na sastanku s kantonalnim ministrom prometa, veza i zaštite okoliša Perom Radićem, da se tokom maja očekuje usvajanje zakona o proglašenju zaštićenih područja Bara Tišina i Bara Starača. Ova područja, kako je istaknuto u saopštenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma, predstavljaju veliko prirodno bogatstvo i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.