NavMenu

Bitka za "duhansko" liderstvo u BiH

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 09.02.2011. 09:41
Komentari
Podeli

Tvornica duhana Rovinj tvrdi da su povećali prodaju cigareta u prošloj godini za 15 odsto i prvi put zauzeli prvu poziciju na bh. tržištu, dok u Fabrici duhana Sarajevo navode da oni i dalje drže lidersku poziciju.

"U 2010. godini ostvarili smo rekordnu prodaju cigareta u BiH od 3,6 milijardi komada, što je rast od 15 posto u poređenju sa 2009. godinom. Time smo preuzeli lidersku poziciju u BiH sa tržišnim učešćem od 38 posto, pretekavši FDS, koji sada ima udio od 30 posto", kazao je juče novinarima u Sarajevu Davor Tomašković, predsjednik Uprave TDR-a. Obrazložio je da podaci o tržnim udjelima potiču od nezavisnih međunarodnih agencija od kojih su ih kupili.

U Fabrici duhana Sarajevo, međutim, tvrde da su oni i dalje tržišni lider u BiH, a da istraživanja agencija nisu pouzdan pokazatelj o stanju na tržištu.

"Rezultati zavise od samih agencija i reprezentativnog uzorka koji se uzima. Tako su, na primjer, podaci o tržišnim udjelima različiti od regije do regije, od toga da li se uzorci uzimaju u urbanim ili ruralnim sredinama", rekao je Sead Hadžimusić, direktor marketinga FDS-a.

Nije precizirao koliki je tržišni udio FDS-a prema njihovim podacima, ali je dodao da je za nekoliko procenata veći od učešća TDR-a i da ove dvije fabrike pokrivaju više od 70 posto bh. tržišta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.