NavMenu

Kineska kompanija želi uložiti 2,2 mlrd USD u dva projekta istraživanja litijuma u Argentini

Izvor: Novosti Nedjelja, 06.11.2022. 19:24
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Jason Benz Bennee)
Kineska rudarska kompanija Tibet Summit Resources Co. Ltd. objavila je namjeru da uloži 2,2 mlrd USD u dva projekta istraživanja litijuma u ​​Argentini, navodi se u saopštenju koje je objavilo argentinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Predsjednik kompanije Jianrong Huang podijelio je ove planove dok je razgovarao sa argentinskim ambasadorom Sabinom Vacom Narvajom na sajmu China International Import Expo u Šangaju.

Kako je objasnio predsjednik Tibet Summit Resources-a, njegova kompanija namjerava da uloži oko 700 mil USD u projekat Đavolje slane ravni (Salar de Diablillos) u provinciji Salta, za koji se očekuje da će proizvesti 50.000 tona litijum karbonata za baterije od sljedeće godine, kada se očekuje završetak projekta, prenosi sajt Novosti.

Očekuje se da će kompanija uložiti još 1,5 mlrd USD u izgradnju fabrike u solani Arizaro, takođe u Salti, koja bi mogla da proizvede između 50.000 i 100.000 tona litijum karbonata do 2024.

Tibet Summit Resources je takođe saopštio da očekuje otvaranje oko 10.000 radnih mjesta u oblastima u kojima će se sprovoditi ovi projekti.

- Kina je jedini svjetski igrač koji potpuno dominira litijumskim lancem i prerađuje više od dvije trećine litijuma koji danas postoji, rekao je argentinski ambasador i nastavio - Kada vidimo određena ograničenja u nekim zemljama atlantske osovine u ovom sektoru, jedno je jasno: litijum je strateški, on će igrati fundamentalnu ulogu u narednim godinama. Naša zemlja ima privilegovan položaj i moramo ga maksimalno iskoristiti ruku pod ruku sa Kinom, dodao je on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Mate Rimac razočaran, odustaje od projekata u rodnom Livnu - Mještani protiv izgradnje turističkog naselja na obroncima Tušnice

Privrednik i inovator Mate Rimac objavio je kako će odustati od podrške projektima u rodnom Livnu nakon što se suočio s kritikama mještana dvaju sela uz Buško blato koji su se pobunili izgradnji turističkog naselja na obroncima planine Tušnice. Rimac je na Facebook napisao kako mu je uvijek bilo žao vidjeti da Livno kao grad u potpunosti odumre te je htio dati svoj doprinos, u skladu sa mogućnostima, u pokušaju da se nešto pokrene,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.