NavMenu

Suspenzija i smanjenje carina povećali interes za električna i hibridna auta

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 27.09.2022. 13:53
Komentari
Podeli
(Foto: Joel_420/shutterstock.com)
Privremena suspenzija i smanjenje carinskih stopa pri uvozu, kao i visoke cijene goriva, doveli su do veće potražnje i interesovanja za električne i hibridne automobile širom Bosne i Hercegovine.

Podsjećanja radi, Savjet ministara BiH je krajem jula, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donio Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra ove godine.

U odluci se navodi da se carinska stopa na uvoz u BiH novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanjuje sa dosadašnjih 15 na 5% za hibridna vozila, te sa 5% na nultu carinsku stopu na automobile na električni pogon.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, istakao je za Nezavisne novine da je prije dva mjeseca načelno usvojena ova odluka, ali da je ona stupila na snagu početkom septembra.

- Za ovih nepunih mjesec dana teško je očekivati veći rezultat od toga i prave rezultate ćemo imati krajem godine. Ipak, možemo potvrditi da imamo veliko interesovanje od strane klijenata za električne i hibridne automobile i da je sve više ljudi zainteresovano za nabavku ovakvih automobila - naglasio je Muratović.

Prema njegovim riječima, u prvih osam mjeseci ove godine uvezeno je više hibrida nego cijele prošle.

- Ovo je prirodan proces, jer se pred proizvođače automobila stavljaju novi zahtjevi, a BiH je dio cijelog tog ekosistema. Svi proizvođači se trude da polako prebacuju svoju proizvodnju modela na hibride i na električne automobile, tako da sam taj prirodni proces ima rast i u BiH. Uvjereni smo da će to sve više biti praksa, ne samo u Evropi, nego i u cijeloj BiH - pojasnio je Muratović.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u toku osam mjeseci ove godine uvezen je 31 električni automobil, dok je u toku cijele prošle uvezeno njih 50.

- Najskuplji električni automobil koji je ove godine uvezen u BiH je Porsche Taycan GTS, koji je vlasnika koštao 189.997 KM plus 43.437 KM plaćenih dažbina - stoji u podacima UIO BiH.

Kako se navodi u podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, u prvih osam mjeseci ove godine uvezeno je više hibridnih automobila nego cijele prošle.

Naime, do 31. avgusta ove godine uvezeno je 365 hibridnih automobila, i to 282 nova i 83 polovna, ukupne vrijednosti 19.505.043 KM plus 5.540.711 KM dažbina.

- U toku cijele prošle godine uvezeno je 359 hibrida i to 269 novih i 90 polovnih, u iznosu od 15.905.101 KM plus 4.342.553 KM dažbina - ističe se u podacima UIO BiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.