NavMenu

RARS dobio nagradu Evropske asocijacije regionalnih razvojnih agencija

Izvor: eKapija Nedjelja, 12.06.2022. 09:08
Komentari
Podeli
(Foto: RARS)
Projekat "Instrumenti za identifikaciju, pripremu i provođenje razvojnih projekata" Razvojne agencije Republike Srpske (RARS) dobio je prestižnu nagradu Evropske asocijacije regionalnih razvojnih agencija - EURADA za najbolju praksu u kategoriji "Novi organizacioni modeli za razvojne agencije".

Nagradu je primio direktor RARS Marinko Đukić koji je istakao da je Razvojna agencija Republike Srpske, kao koordinator mreže lokalnih razvojnih agencija i lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, identifikovala potrebu snažnijeg jačanja kapaciteta na lokalnom nivou za pripremu i provođenje razvojnih projekata, prema metodologiji koju koristi većina donatora.

- Realizacijom ovog projekata značajno smo unaprijedili kapacitete na lokalnom nivou i sada mnogo spremnije dočekujemo i budući kandidatski status za članstvo BiH u Evropskoj uniji kada će nam na raspolaganjju biti daleko veći fondovi. U proteklim godinama organizovali smo 28 obuka za predstavnike 54 lokalne zajednice u Republici Srpskoj a obučili smo 508 ljudi za ovaj posao. Prema dostupnim informacijama, neki od projekata na kojima su naši polaznici radili tokom obuka dobili su finansiranje u ukupnom iznosu od preko 12 mil КM - istakao je Đukić.

Na svečanosti dodjele nagrada, koja je održana u Briselu 7. i 8. juna, a kojoj su prisustvovali predstavnici više od 60 evropskih razvojnih agencija, prikazan je i kratak film o razvojnim mogućnostima Republike Srpske i projektima i programima koje provodi RARS.

Tom prilikom posebno je naglašeno iskustvo koje Razvojna agencija Republike Srpske ima u realizaciji međunarodnih projekata i upućen poziv na saradnju svim drugim agencijama. U tom kontekstu, na marginama svečanog događaja razgovarano je sa predstavnicima razvojnih agencija iz Španije, Turske, Tehnološkog parka Alikante i drugih institucija.

Izbor najboljih praksi u evropskim razvojnim agencijama organizovan je povodom obilježavanja 30 godina uspješnog rada asocijacije EURADA. Tokom dvodnevnog programa organizovani su različiti sadržaji, a predstavnici Razvojne agencije Republike Srpske prisustvovali su konferenciji "Кako nacionalne asocijacije vide budućnost evropskog regionalnog razvoja".

Predstavnici različitih organizacija razmijenili su tom prilikom iskustva i prakse u oblasti podrške ekonomskom razvoju, a generalni zaključak je da se u formi deklaracije koju će izdati EURADA predloži da se budući programi podrške usmjeravaju prema regijama i razvojnim agencijama jer su ti nivoi mnogo bliži privredi, stanovništvu i najbolje upoznati sa realnim potrebama i problemima u ovom sektoru.



Firme:
RARS RARS
Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.05.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Lječilište Gata dobija novu salu i opremu za kineziterapiju

Nijaz Hušić, premijer USK potpisao je u petak Memorandum o saradnji sa direktoricom ZU lječilište Gata Aidom Ibrahimpašić o zajedničkom djelovanju na realizaciji programa "Poboljšanje uslova za dodatni razvoj zdravstvenih usluga kroz jačanje kapaciteta i resursa Lječilišta Gata" koji će sufinsirati UNDP. Premijer Hušić i ministrica zdravstva, rada i socijalne politike u Vladi USK Zemina Kadirić istakli su ovom prilikom značaj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.