NavMenu

Privlačenje investitora primarni cilj opštine Srbac - Prednosti dobra putna infrastruktura i lokacija Crnaja

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.12.2022. 14:16
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/BorisVujic)
U organizaciji Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća APIS Srbac, juče je u zgradi Opštinske uprave održan sastanak na kojem se razgovaralo o načinima i preduslovima za privlačenje investitora na teritoriju ove opštine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici APIS-a, Razvojne agencije Republike Srpske, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne djelatnosti Dario Kresojević sa saradnicima, te načelnik Odjeljenja za ekonomski razvoj i investicije, Milorad Lepir.

Mićo Stanišić, predstavnik Odjeljenja za privlačenje i realizaciju investicija i razvoj preduzetničke infrastrukture pri Razvojnoj agenciji RS, kaže da je cilj sastanka bio da se utvrdi koje to konkretne lokacije opština Srbac ima za potencijalne investitore i da se to standardizuje.

- Srbac ima dobru putnu infrastrukturu i lokaciju za izgradnju industrijske zone, a to je lokacija Crnaja. Osim toga, opština Srbac je dobro povezana sa susjednim opštinama, putna infrastruktura je dobra, tako da je to olakšavajuća okolnost za dolazak dodatnih radnika, ukoliko se za tim ukaže potreba. Ono na čemu treba poraditi je snabdijevanje električnom energijom, izgradnja kanalizacije i kvalitetna prezentacija, a ostali uslovi su prihvatljivi - rekao je Stanišić, prenio je opštinski sajt.

On dodaje da će zajedno raditi na stvaranju što boljih uslova za privlačenje investitora, jer je Srbac u tom smislu zanimljiv, a cilj je svima zajednički, otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanje stanovništva na našim prostorima.

- Republika Srpska može biti interesantna za investitore, jer ima najniže cijene poreza, struje, povoljne lokacije i kvalitetnu radnu snagu. Prioritet je privući investitore koji ne bi štetili domaćim privrednicima iz različitih sektora, već da dopune ili uvedu nove atraktivne sektore - rekao je Stanišić.


Jordan Kuvalja, stručni saradnik u APIS-u, kaže da je sastanak bio zanimljiv i koristan, jer je otvorio neka važna pitanja za opštinu Srbac, čiji je krajnji cilj ekonomski razvoj i bolji životni standard građana.

- Predstavljene su stvari koje su veoma važne i koje se mogu shvatiti kao korisna uputstva za naredni period. Pripremamo se i želimo da u naredne dvije godine sa što više informacija predstavimo potencijalne industrijske zone i da krenemo u realizaciju projekata, što je veoma važno za budućnost - rekao je Kuvalja.

On je zahvalio Republičkoj agenciji na podršci i stručnim savjetima i istakao da je stvaranje boljeg privrednog ambijenta osnovni preduslov za ostanak stanovništva na ovim prostorima, posebno mlađih generacija.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.