NavMenu

Kyoto Prize - dodijeljena najuglednija nagrada za životno djelo na svijetu

Izvor: eKapija Utorak, 30.11.2010. 09:18
Komentari
Podeli

Ovogodišnje nagrade Kyoto dobili su umjetnik William Kentridge, matematičar dr. László Lovász i istraživač matičnih stanica dr. Shinya Yamanaka. Nagrada Kyoto jedna je od najuglednijih nagrada za životno djelo na svijetu, a dodjeljuje se izuzetnim pojedincima s područja kulture i znanosti. Dodjeljuje ih zaklada Inamori Foundation, koju je 1984. godine osnovao dr. Kazuo Inamori, osnivač japanske tehnološke tvrtke Kyocera.

U kategoriji Umjetnost i filozofija nagradu je dobio južnoafrički umjetnik William Kentridge, za originalno povezivanje tradicionalnih crteža i animacije te drugih medija. Kentridge je kasnih osamdesetih godina prošlog stoljeća počeo snimati posebne animirane filmove koji se bave poviješću i društvenim odnosima u Južnoafričkoj Republici.

Nagradu u kategoriji Temeljne znanosti dobio je mađarski matematičar dr. László Lovász za uspjehe na području optimizacijskih algoritama. Lovász je svojim dostignućima bitno pripomogao jačanju akademskih i tehnoloških mogućnosti matematičkih znanosti.

U kategoriji Napredna tehnologija zaklada Inamori Foundation počastila je dr. Shinyo Yamanako za istraživanja na području matičnih stanica. Dr. Yamanaki i njegovoj skupini uspjelo je reprogramirati stanice tako da se ponašaju slično matičnim stanicama.

Dodjela nagrada Kyoto održava se već 26 godina. Među dosadašnjim su dobitnicima i njemačka koreografkinja Pina Bausch, filozof Jürgen Habermas, japanski dizajner Issey Miyake, glazbenik i dirigent Nikolaus Harnoncourt, umjetnici Maurice Béjart i Roy Lichtenstein te istraživačica primata Jane Goodall.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Energija, Industrija

U Pelagićevu se gradi solarna elektrana vrijedna oko 5 mil KM

U Pelagićevu je počela izgradnja solarne elektrane snage tri megavata, vrijedna oko 5 mil KM. Investitori očekuju da će isporuka električne energije Elektroprivredi Srpske početi za mjesec dana. Solarni park raste iz dana u dan. Više od pet hiljada solarnih panela proizvodiće struju koja bi bila dovoljna za cijelo selo. Mještani Kladuše kod Pelagićeva zainetresovani su za novu tehnologiju koja do sada nije viđena u ovom kraju.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.