NavMenu

BiH uvozi gotovo 40 mil KM jestivog ulja, a izvozi pola miliona

Izvor: Klix Srijeda, 01.06.2022. 15:19
Komentari
Podeli
(Foto: Nomad_Soul/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina lani je uvezla suncokretovog ulja u vrijednosti 39.365.312 KM, a izvezla 538.855 KM, potvrdili su Feni iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Iz Ministarstva podsjećaju kako u FBiH nema proizvođača ulja, dok na državnoj razini postoji samo jedan proizvođač, odnosno Bimal Brčko.

Govoreći o nestašici i povećanju cijena, istaknuli su kako na to mogu utjecati globalni poremećaji cijena i nedostatak određenih sirovina i proizvoda na svjetskom tržištu, a ukoliko o njihovom uvozu u većoj mjeri ovisi Bosna i Hercegovina.

Još su dodali da na nestašicu i povećanje djelomično, i na kraće razdoblje, može utjecati i gomilanje zaliha proizvoda.

Kada je u pitanju nekontroliran rast cijena, iz Ministarstva naglašavaju kako je Vlada FBiH pri Federalnom ministarstvu trgovine imenovala Vijeće za praćenje cijena u Federaciji BiH, koga čini više institucija i organizacija.

- Nadležnost Vijeća je, pored ostalog, praćenje rasta cijena u svrhu procjene potrebe propisivanja mjera neposredne kontrole cijena, utjecaj cijena na standard građana, analiza kretanja cijena, davanje mišljenja na djelovanje mjera ekonomske politike i predlaganje mjera neposredne kontrole cijena ukoliko je indeks potrošačkih cijena veći od 5 posto, a sve u skladu sa Zakonom o kontroli cijena u Federaciji BiH i njihovim podzakonskim aktima - zaključili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvaranje petog javnog poziva Interreg Euro-MED programa 18. juna

S ciljem adekvatne pripreme potencijalnih aplikanata, Zajednički sekretarijat Interreg Euro-MED programa objavio je projektne zadatke za peti javni poziv, koji se fokusira na strateške teritorije. Poziv će biti otvoren od 18. juna do 26. septembra 2024. godine, do 13 sati, a sastojat će se od dvije aplikacijske faze. Zvanični informativni dan će biti održan uživo i online 11.6.2024. godine u Valletti, Republika Malta. Direkcija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.