NavMenu

Suša će smanjiti prinos pšenice u Srbiji za oko 30%, poručili stručnjaci

Izvor: Beta Petak, 27.05.2022. 13:26
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/KaiserSakhi)
Tropske temperature i nedostatak vlage u zemljištu u maju, u vrijeme nalivanja zrna pšenice, smanjiće prinos te poljoprivredne kulture u Srbiji za oko 30% u odnosu na prošlu godinu, rekao je danas stručnjak za strna žita Miroslav Malešević.

On je za Betu rekao da i kada bi odmah pala kiša, da je za pšenicu kasno jer najveći deo korena više nije u funkciji, a na pojedinim parcelama sasušena je i lisna masa, skoro do klasa, pa je ishrana onemogućena.

- Prinos pšenice će biti smanjen za oko 30% u odnosu na prinos iz prošle godine kada je bio dobar i prosječan po hektaru je iznosio više od pet tona po hektaru - rekao je Malešević.

Dodao je da se ove godine može očekivati prosječan prinos oko četiri tone po hektaru, te da će ukupan prinos u Srbiji biti oko 2,5 miliona tona, što je ispod prognoziranih 3,5 miliona tona.


On je rekao da će, zbog ubrzanog sazrijevanja, žetva ječma početi već 10. juna, a pšenice oko 20. juna.

Predsjednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da je suša napravila veliku štetu i na uljanoj repici, čiji je prinos prošle godine bio 3,5 tona po hektaru.

- Njoj više ne može pomoći ni da kiša padne odmah, pa će prinos biti značajno smanjen - rekao je Jakšić.

Dodao je da "kukuruz, soja i suncokret još odolijevaju suši".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.05.2024.  |  Energija, Industrija

Energetski prosumeri od sada i u FBiH

Od sada svi možemo biti energetski prosumeri. Građani u Federaciji BiH konačno će moći struju koju proizvedu na svojim mini postrojenjima na krovovima vraćati u sistem i za nju dobivati određenu vrstu naknade. Od 2. maja zvanično je počela primjena seta energetskih zakona (Zakon o električnoj energiji, Zakon o energiji i regulaciji energetske djelatnosti, Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kongeneracije).

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.