NavMenu

Kako arhitekte vide fruškogorske kuće za odmor - Kosi krovovi, otvorene terase, drvene konstrukcije, bazeni... (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.04.2022. 07:57
Komentari
Podeli
Nagrađen rad Stefana Radoševića (Foto: Konkurs / Stefan Radošević)Nagrađen rad Stefana Radoševića
Tipska fruškogorska kuća za odmor bila je tema prošlogodišnjeg arhitektonskog konursa koji je organizovala Opština Irig u saradnji sa Društvom arhitekata Novog Sada (DaNS).

Cilj je bio da se kroz valorizaciju više pristiglih idejnih rešenja iznađe ono najkvalitetnije.

U zavisnosti od veličine i kvadrature, objekti su razvrstani u tri različite kategorije. Za kuću tip 1 (objekat do 100 m2) stiglo je ukupno 18 radova, za tip 2 (objekat do 150 m2) 17, a za kuću tip 3 (objekat do 300 m2) 13 radova.


Tip 1 - kuća za odmor za jednog vlasnika (porodica, pojedinac)

Glavna odlika nagrađenog rada arhitekte Stefana Radoševića jeste, prema oceni žirija, savremena interpretacija ideje preuzete iz tradicionalne graditeljske prakse u vidu formiranja objekta oko centralno postavljenog ognjišta.

Dodatna vrednost ovog prostornog, funkcionalnog i simboličnog jezgra objekta leži u tome što je taj prostor u isto vreme unutrašnji i spoljašnji, otvoren i zatvoren, i što u zavisnosti od preferecije korisnika može biti potpuno privatan ili postati mesto susreta i kontakta.


Rad tima Unknown Studio iz Beograda je otkupljen. Kako je pojašnjeno, jednostavna volumetrija razdvojenih prostornih celina i njihov, u zavisnosti od terena i orijentacije, međusobni odnos nudi veliki broj prostornih varijacija i mogućnosti primene u različitim situacijama.

Unknown Studio (Foto: Konkurs / Unknow Studio)Unknown Studio


Tip 2 - rezidencijalna vila

Nagrađen je rad Mirka Pavlovića, dia. U ovom projektu je na originalan način upotrebljen motiv kosog krova planinske kuće. Igra i kombinovanje dva volumena kosih ravni stvaraju svojevrsnu opnu unutar koje je prilično racionalno iskorišćen prostor za smeštaj svih neophodnih sadržaja koju jedna kuća za odmor ili najam treba da poseduje. Jedan od najvećih kvaliteta ovog rada jeste isticanje i stavljanje akcenta na korišćenje prostora terase i otvaranje ka prirodi, pojašnjava se.

Mirko Pavlović (Foto: Konkurs / Mirko Pavlović)Mirko Pavlović


Tip 3 - rezidencijalna vila

Nagradu je dobio Enterijer Janković. Rešenje odlikuju naglašeni dvovodni krovovi koji se sa obe strane objekta spuštaju do tla formirajući pri tome interesantne međuzone i prodore između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Interakcija između spolja i unutra je intenzivirana upotrebom velikih staklenih površina, natkrivenih i otvorenih terasa. Za objekat je karakteristična upotreba drvenog konstruktivnog sistema što je za svaku pohvalu kada je reč
o njegovoj primeni kod objekta veće kvadrature, navodi žiri. Osnova je funkcionalna i dobro programski koncipirana tako da omogućava korisnicima različite režime korišćenja.

Enterijer Janković (Foto: Konkurs / Enterijer Janković)Enterijer Janković

Otkupljen je rad Mirka Pavlovića, a kako navodi žiri, odlučeno je da se na ovaj način nagradi projekat koji je pokušao da da rešenje za objekat visokog nivoa komfora naročito ako se uzme u obzir i činjenica da je zona nove vrdničke banje lokacija gde se očekuje potreba za objektima ovog tipa. Predloženo rešenje odlikuje promišljena funkcionalnost i fleksibilnost u korišćenju objekta u rezidencijalne ili turističke svrhe.

(Foto: Konkurs / Mirko Pavlović)


A.K.


Fotogalerija
Tipska fruškogorska kuća za odmor
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.