NavMenu

Savjet za regionalnu saradnju pokreće Regionalnu mrežu žena u preduzetništvu

Izvor: Mina Srijeda, 09.03.2022. 08:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sirtravelalo/shutterstock.com)Ilustracija
Savjet za regionalnu saradnju (RCC) pokrenuće u petak, na skupu u Tirani, Regionalnu mrežu žena u preduzetništvu Zapadnog Balkana.

Na događaju će se, kako je saopšteno iz RCC-a, okupiti veliki broj poslovnih žena iz regiona, a to će ujedno biti i prilika da se oda priznanje ženama preduzetnicama godine sa Zapadnog Balkana za prošlu godinu.

RCC je, kako su podsjetili, prije tri godine pokrenuo kampanju pod nazivom WE, s ciljem osnaživanja žena u preduzetništvu na Zapadnom Balkanu.

- Kampanja je počela videom Nade Markovic, pionirke prve ženske zadruge u Bosni i Hercegovini. Kao što smo i obećali, nastavili smo s kampanjom u svim dijelovima regiona i pokazali priče brojnih inspirativnih žena u preduzetništvu, među kojima su, Arijana, Iris, Marta, Blerta, Zoja, Daklea, Uta, Klodiana i Irena - navodi se u saopštenju.

Priče su popraćene konkretnim regionalnim aktivnostima RCC-a na pokretanju procesa osnaživanja žena, a posebno mladih žena, u poslovnom svijetu.

- Uspostavljanje Regionalne mreže žena u preduzetništvu jedna je od tih konkretnih aktivnosti - navodi se u saopštenju.

U RCC-u smatraju da je ekonomsko osnaživanje žena od presudne važnosti za otporan oporavak Zapadnog Balkana.

- Samo je polovina žena na Zapadnom Balkanu ekonomski aktivna u poređenju sa 70% muškaraca. Stopa zaposlenosti žena u našem regionu je 41,6%, dok je stopa zaposlenosti muškaraca 59,7 odsto. Stopa nezaposlenosti mladih žena je 39%. Udio žena na višim i srednjim rukovodećim položajima u regionu kreće se od 17,4 do 41,3%, a samo su u 15,3% preduzeća na Zapadnom Balkanu žene na čelnim položajima - dodaje se u saopštenju.

U prosjeku, samo je jedna od pet firmi na Zapadnom Balkanu u vlasništvu ili suvlasništvu žena.

- Ako bi žene bile više uključene u poslovanje, bruto domaći proizvod (BDP) regiona bi porastao pet odsto. Veći ekonomski rast regiona tijesno je povezan sa većim brojem žena na tržištu rada - precizirali su iz RCC-a.

Glavni cilj Regionalne mreže žena u preduzetništvu Zapadnog Balkana je da unaprijedi partnerstva u domenu ekonomskog osnaživanja žena, podstakne diskusiju o stvaranju inkluzivnog okruženja i pozabavi se različitim izazovima i potrebama žena preduzetnica u regionu, ali i u svim glavnim lancima vrijednosti u okviru zajedničkog regionalnog tržišta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Tunel bi za duplo skratio putovanje od Pala do Istočnog Novog Sarajeva - Predstavljena predstudija izvodljivosti trase od 14 km

U prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo u četvrtak je predstavljena predstudija izvodljivosti za tunel od Istočnog Novog Sarajeva do Pala, koji bi trebalo da u budućnosti saobraćajno poveže opštine u okviru grada Istočno Sarajevo, znatno skrati vrijeme vožnje i, što je najvažnije, u narednih nekoliko godina predstavlja trasu buduće brze ceste i vezu ovog dijela Republike Srpske sa Srbijom. Iz Gradske uprave je saopšteno da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.