NavMenu

BiH nastoji omogućiti primjenu pojednostavljenih pravila o porijeklu robe

Izvor: eKapija Nedjelja, 27.02.2022. 12:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: 101akarca/shutterstock.com)Ilustracija
Vijeće ministara BiH utvrdilo je na sjedinici u četvrtak Prijedlog osnova za zaključivanje Protokola o izmjenama i dopunama Sporazuma o slobodnoj trgovini između država Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA) i Bosne i Hercegovine, uključujući izmjene i dopune pratećih bilateralnih sporazuma o poljoprivredi, a koji je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Zaključivanjem ovog protokola želi se omogućiti privremena primjena alternativnih pravila porijekla sadržanih u revidiranoj PEM Konvenciji, što u slučaju BiH – EFTA sporazuma o slobodnoj trgovini zahtijeva njegove određene tehničke izmjene i dopune. Istovremeno je potrebno na odgovarajući način izmijeniti i dopuniti tri prateća bilateralna sporazuma o poljoprivredi, i to sa Švicarskom, uključujući i Lihtenštajn, te Norveškom i Islandom.

Na ovaj način BiH bi trebala započeti primjenu revidiranih pravila o porijeklu sa zainteresiranim državama, kako bi privrednim subjektima u BiH omogućila modernizirana i pojednostavljena pravila o porijeklu robe.


Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se odobri privremena primjena Protokola, uključujući izmjene i dopune prateća tri bilateralna sporazuma do okončanja procedure ratifikacije, a za bh. potpisnika je predložen ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, stoji u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.