NavMenu

U Irskoj grade mostove od starih vjetroturbina

Izvor: Energetski portal Utorak, 22.02.2022. 07:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Grzegorz Gorniak/unsplash)Ilustracija
Životni vijek vjetrogeneratora u prosjeku je 20 godina, što implicira da ćemo u bliskoj budućnosti imati deponije pretrpane dotrajalim vjetroturbinama ukoliko na vrijeme ne pronađemo način kako da ih recikliramo ili ponovo upotrebimo.

Nažalost, reciklaža nije optimalno rješenje jer, uprkos činjenici da se 85% komponenti turbina, uključujući čelik, bakarnu žicu, elektroniku i zupčanike, može reciklirati, proces otežava stakloplastika (fiberglas) koja se koristi za izradu turbina, a koja je gotovo nereciklabilna, piše Bloomberg.

I dok pojedine kompanije nastoje da pronađu alternativu za stakloplastiku i tako učine vjetrogeneratore 100% reciklabilnim, drugi su se okrenuli rješenju koje je trenutno jedino na raspolaganju – ponovnoj upotrebi lopatica vjetroturbina.

Tim stručnjaka, okupljenih oko projekta Re-Wind Network koji za cilj ima korišćenje vjetroturbina za infrastrukturne projekte, uspješno je kompletirao most od lopatica vjetrogeneratora u Kaunti Korku u Irskoj, piše Wonderful Engineering.

Ovaj nesvakidašnji most jednako je čvrst i izdržljiv kao tradicionalni mostovi, s tim što korišćenje lopatica vetroturbina čuva prirodne resurse koji bi inače bili upotrebljeni za proizvodnju novih konstrukcijskih materijala. Koristeći zastarjele lopatice sa vjetroparka u Belfastu, tim je uštedio preko 800 kg emisija ugljenika.

Ovo je drugi most ovog tipa u Evropi – prvi je izgradila kompanija za reciklažu metala Amnet u Poljskoj. Čitav poduhvat trajao je tri godine jer su zastarjele lopatice najprije morale da prođu niz tehničkih ispitivanja, a zatim su korišćene za formiranje glavnih potpornih dijelova za pješački most.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.05.2024.  |  Finansije

Poreska uprava RS zbog zastare otpisala 152 mil KM duga

Poreska uprava Republike Srpske otpisala je u prošloj godini poreskim dužnicima 181,3 mili KM potraživanja, a najviše, čak 151,9 mil KM, otpisano je zbog zastare. U revizorskom izvještaju Poreske uprave RS navedeno je da je lani otpisano ukupno 181,3 mil KM potraživanja. Pored nenaplativih, značajan je dio i otpisanih stečajnih potraživanja. Po ovom osnovu otpisano je 25,5 mil KM. Poreska uprava je po službenoj dužnosti otpisala i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.