NavMenu

Investicije u BiH manje za 22 odsto

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 14.10.2010. 13:17
Komentari
Podeli

Za devet mjeseci ove godine u BiH je stiglo 177 miliona eura stranih investicija, što je u odnosu na isti period lani manje za 22 odsto, pokazuju preliminarni podaci Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA).

U FIPA ističu da je značajan uticaj na smanjenje investicija imala finansijska kriza.

Dodaju da je za devet mjeseci ove godine najviše investirano u sektor proizvodnje, i to 46 odsto ukupnih investicija, ili 82 miliona eura, u sektor trgovine 22 odsto ili 39 miliona eura, a u finansijske usluge deset odsto svih investicija ili 18 miliona eura.

"Povećanje ulaganja zabilježeno je u sektoru turizma, te u sektoru nekretnina", rekli su u FIPA.

Najveće investicije pristigle su iz Austrije, i to 34,6 miliona eura, Srbije 30,7 miliona i Hrvatske 29,7 miliona eura.

Kada su u pitanju mogućnosti povećanja investicija u 2011. godini, u FIPA kažu da je početak realizacije određenih projekata već najavljen, što je dobar preduslov za rast ulaganja.

"Kompanija EFT potpisala je ugovor vrijedan 400 miliona eura sa kineskom firmom "Dongfang Electric Corporation" o izgradnji termoelektrane "Stanari" kod Doboja. Vrijednost cijelog projekta je 500 miliona eura, a završetak radova se očekuje 2014. godine. "MLM Mariborska livarna" iz Slovenije pokrenula je proizvodnju i osnovala "MLM Alutek Bugojno" 2009. godine. Dio investicije je realizovan ove godine, a kompletan projekat planirano je da bude završen do 2013. godine. Vrijednost investicije je 7,5 miliona eura. Očekuje se i privatizacija određenih strateških preduzeća u idućoj godini", naglasili su u FIPA.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac kaže da je kriza sasvim sigurno bitan faktor smanjenja investicija, ali i da poslovna klima u BiH nije na zadovoljavajućem nivou da bi mogla privući veći broj stranih ulagača.

"Moramo uzeti u obzir i jaku regionalnu konkurenciju. Srbija daje ogromne subvencije i do čak 10.000 eura po jednom radnom mjestu investitorima, i to je nešto u čemu teško možemo da pariramo", kazao je Grabovac.

Stabilnost

U FIPA ističu da je za veći priliv stranih investicija veoma važno postići političku i ekonomsku stabilnost, kako u BiH tako i u regionu.

"Drugi dio je kreiranje pravnog i ekonomskog ambijenta u zemlji, koji će biti konkurentan sa regionom", naglasili su u FIPA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.