NavMenu

Prodaje se Hercegovina osiguranje

Izvor: Dnevni list Subota, 18.09.2010. 11:32
Komentari
Podeli

Spas za Hercegovina osiguranje, koje je u velikim dugovima i problemima, mogla bi biti prodaja ovog poduzeća jer je, kako doznaje Dnevni list, stigla jedna ponuda za kupnju. Privremeni upravitelj Slađan Bevanda, koji pregovara s ponuđačima, nije nam se htio javiti. No, ipak doznajemo da se radi o grupaciji domaćih i stranih investitora. Ukoliko prodaja ne uspije, Hercegovina osiguranje, kao ni njegove mnoge komitente, ne čeka ništa dobro.

Konsolidacija društva

Prinudnom upravitelju Hercegovina osiguranja d.d. Mostar Slađanu Bevandi Agencija za nadzor osiguranja u Federaciji BiH je dala još mjesec dana da pokuša spasiti ovu tvrtku, kazao nam je direktor agencije Ivan Brkić. Naime, Bevanda je Agenciji predočio izvješće o stanju u tvrci, te zatražio još vremena kako bi završio pregovore s navodnim ponuđačima koji žele preuzeti tvrtku. Ni od Brkića nismo mogli dobiti informaciju tko je to spreman, za koje novce ili interese preuzeti društvo koje `grca` u dugovima.

Zadnja sjednica u Agenciji, na kojoj se raspravljalo o HO, nije donijela ništa dobro za osiguranike, djelatnike i oštećene, jer je i dalje na snazi ostala zabrana raspolaganja financijskim sredstvima Hercegovina osiguranja na računima banaka i ostalom imovinom, kao i kreditnim zaduženjima. "Privremeni upravitelj nam je dostavio akt i informaciju o poduzetim aktivnostima na realizaciju za konsolidaciju društva. U aktu je istaknuto da su u cilju konsolidacije društva u tijeku i pregovori s potencijalnim investitorima", kazao nam je Brkić dodavši da su u tijeku aktivnosti privremenog upravitelja koje mogu dovesti do konsolidacije društva u cilju zaštite interesa osiguranika i oštećenika u društvu. Bevanda je u izvješću naveo i to da je u završnoj fazi i legalizacija zgrade Hercegovina osiguranja u Mostaru, koja je godinama bila predmetom imovinskog spora s prijašnjim vlasnicima zemljišta, ali i za koju nije postojala kompletna građevinska dokumentacija.

Moguća likvidacija

Na samom početku agonije Hercegovina osiguranja u ožujku bilo je govora o tome da će Croatia osiguranje preuzeti ovu tvrtku, no iz iste su demantirali te navode, poručivši da su nakon temeljitog pregleda situacije odustali od preuzimanja. Jučer su nam iz hrvatskog Croatia osiguranja kazali da su u jesen 2009. proveli dubinsko snimanje Hercegovina osiguranja temeljem kojeg su ocijenili preuzimanje toga društva rizičnim te izrazito skupim poslovnim pothvatom.

"Na temelju takve procjene Uprava Croatia osiguranje d.d. donijela je odluku o obustavi svih daljnjih procesa. Nema novih okolnosti koje bi nas navele da promijenimo ovu odluku. Odluka je konačna i nikakvi se razgovori o ovoj temi više ne vode", kazali su za Dnevni list iz Croatia osiguranja.

Kao drugi potencijalni kupac u kuloarima se spominje Euroherc, no iz istog su jučer kazali da nitko iz njihove uprave ne vrši pregovore o preuzimanju s prinudnom upravom Hercegovina osiguranja, te da se samo radi o zlonamjernim pričama. Napomenimo i to da osiguranici Hercegovina osiguranja, koji mjesecima čekaju na isplate po raznim osnovama, priželjkuju ovakav scenarij, jer likvidacija do koje će doći za mjesec dana ukoliko nitko ne kupi tvrtku, nikome ne odgovara. Kolika je mogućnost da se svi nagomilani problemi riješe u idućih mjesec dana, ni Brkić nam nije mogao kazati. "Mi smo dali rok da se završe razgovori s potencijalnim investitorima, a ukoliko ne bude ništa od toga, mi ćemo morati poduzimati i druge mjere iz naše nadležnosti", kaže Brkić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije, Zdravstvo

Ne nazire se završetak garaže UKC-a u Banjaluci - Blokiran račun izvođača radova, Vlada im duguje 3,5 mil KM

Poslovni računi firme Marković invest R.M. iz Laktaša, koja kod Univerzitetsko-kliničkog centra u Banjaluci gradi garažu vrijednu 42 mil KM, blokirani su, potvrđeno je portalu Capital u ovom preduzeću. U ovom preduzeću su Capitalu rekli da je glavni razlog za blokadu dug koji prema njima ima Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, a koje uveliko kasni sa svojim obavezama. Naime, kako je rečeno Capitalu, na današnji dan nije im

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.