NavMenu

Dobit Elektrokrajine 2,7 mil KM - Za potpunu rekonstrukciju mreže na području Krajine potrebno oko 500 mil KM

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 04.11.2021. 15:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com)Ilustracija
Preduzeće Elektrokrajina Banjaluka je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarilo neto dobit od 2,7 mil KM, što je za čak 26 mil KM bolji finansijski rezultat u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Zahvaljujući nizu preduzetih mjera na reorganizaciji i restrukturiranju preduzeća, Elektrokrajina je uspjela da lanjski devetomjesečni gubitak od 23,4 mil KM preokrene u profitabilno poslovanje u 2021. godini.
Ukupni prihodi od januara do septembra ove godine iznosili su 111,8 mil KM, što je smanjenje za 11,2%, dok su rashodi istovremeno smanjeni za čak 27%, na 109,1 mil KM,
- Daleko veća stopa smanjenja rashoda u odnosu na smanjenje prihoda nam je omogućila da održimo tekuću likvidnost i ostvarimo pozitivan bilans uspjeha koji je realno i objektivno prikazan - istakao je Dragan Čavić, v.d. direktora Elektrokrajine.

Čavić je ukazao da su dosljednim aktivnostima kratkoročna potraživanja u prvih devet mjeseci uspjeli smanjiti za skoro 40%, odnosno više od 10 mil KM, te naplatiti 3 mil KM otpisanih potraživanja.

Ukupne obaveze Elektrokrajine su smanjene za 8,4 mil KM ili 3,5%, dok su distributivni gubici umanjeni za 2,7% sa čim Uprava preduzeća nije u potpunosti zadovoljna smatrajući da postoji prostor za još veći napredak.

- Ostvareni rezultati pokazuju da smo poslovanje uspješno prilagodili okolnostima značajnog gubitka poslovnih prihoda zbog zakonske obaveze prestanka poslova prodaje električne energije u sklopu projekta reorganizacije elektrodistributivnih preduzeća - naglasio je Čavić.

Kako navodi, jedna od mjera bila je optimizacija radne snage zbog čega je preduzeće u protekle dvije i po godine za trećinu smanjilo broj radnika, sa 1.908 na 1.270, što je omogućilo višemilionske uštede na platama.

Što se tiče aktivnosti na unapređenju kvaliteta isporuke električne energije, u Elektrokrajini ukazuju da su u elektrodistributivnu mrežu i druge razvojne projekte u proteklih devet mjeseci uložili 16,6 mil KM.

- Za dvije i po godine od kako se nalazim na čelu preduzeća, u distributivnu mrežu smo investirali 60 mil KM. Izgrađeno je i sanirano 913 kilometara vodova i 330 trafo stanica, što je maksimum u granicama naših finansijskih mogućnosti. Svjesni smo da to nije dovoljno, jer bi za potpunu rekonstrukciju mreže na području Krajine, prema nekim procjenama, trebalo više od 500 mil KM, što uveliko premašuje naš investicioni potencijal - zaključio je Čavić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.